Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats

'Nàufrags de l'evolució' s'afegeix a l'oferta didàctica del programa Viu la Cultura

La conselleria de Cultura amplia aquest projecte educatiu i hi incorpora les projeccions audiovisuals

Toni Escandell durant el rodatge del documental.

Les projeccions audiovisuals s'afegeixen a l'oferta educativa del programa Viu la Cultura. La iniciativa s'estrenarà amb el documental Nàufrags de l'evolució, que en els propers mesos es projectarà a sales de cinema de totes les illes per a alumnes de centres educatius. La projecció s'acompanyarà d'un col·loqui en el qual els escolars podran interactuar amb Toni Escandell, creador i presentador del documental.

Nàufrags de l'evolució és un documental coproduït per IB3 i Paleârtica Films, i ha rebut diversos premis internacionals, com el premi a la Millor Pel·lícula Europea del Festival de Cinema de la Conservació de la Vida Salvatge de Nova York. Realitzat amb un llenguatge clar i amè per a tots els públics, la cinta audiovisual donarà a conèixer a l'alumnat uns personatges molt especials de les nostres illes: la sargantana balear (Podarcis lilfordi lilfordi) i la planta rapa mosquera (Helicodiceros muscivorus), espècies endèmiques.

Durant el documental, Toni Escandell presenta alguns dels comportaments que han adoptat les sargantanes per poder subsistir en un illot costaner (l'illa de l'Aire), en el qual els recursos alimentaris són escassos i a vegades difícils de trobar. Per aconseguir-ho, han hagut d'aprendre a treure profit de tot tipus de matèria orgànica i a interactuar amb algunes de les plantes de l'illot, com ara la rapa mosquera o el fonoll marí, entre d'altres. És precisament amb la rapa mosquera que manté una de les interaccions més sofisticades conegudes al món. Val a dir també que la planta en si té una manera complexa de reproduir-se i de capturar, mitjançant l'engany, els seus pol·linitzadors naturals: les mosques.

En el documental es descobreix què succeeix a l'interior d'una planta en la qual s'esdevenia, des de feia 30 milions d'anys, un secret que es va revelar durant el rodatge del documental.

Aquesta projecció, que des d'ara s'incorpora al programa d'activitats didàctiques i culturals impulsat per la conselleria de Cultura, té com a objectiu acostar els escolars una mica més al món de la ciència i de la investigació d'uns personatges clau de la natura balear del nostre patrimoni natural.

El documental es projectarà per als centres educatius a diversos cinemes de les Illes Balears. A Palma, serà al CineCiutat el proper 11 d'abril a les 10 hores. Per a reservar plaça, els centres educatius han d'enviar la sol·licitud a través del web del programa Viu la Cultura, o telefonar al 971 177 834.

Compartir el artículo

stats