Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

Camí de pelegrins i petjades romanes

Davant la catedral de Santiago de Compostela.la, amb els alumnes de l'IES Thader d'Alacant.

Els alumnes de quart d'ESO de l'institut Berenguer d'Anoia d'Inca han participat recentment en el programa de Rutas Científicas, Artísticas y Literarias del Ministerio de Educación y Formación Profesional.

Aquesta és la narració que han redactat el professorat i alumnat participants.

"Una de les millors formes d'aprendre és viatjant. Així que, aquesta tardor, vàrem viure una de les experiències més interessants del curs: conèixer de prop una antiga ruta que passa per Castella i Lleó i que ens porta al cor de Galícia, a Santiago de Compostel·la.

Aquesta ruta que ens ofereix el Ministeri d'Educació i Ciència és una oportunitat per millorar fora de l'aula totes les competències educatives durant una setmana que, per a tots, serà inoblidable.

L'objectiu del viatge és millorar el coneixement del patrimoni d'Espanya i sensibilitzar-nos pels temes artístics, ambientals i científics. Per participar-hi, les professores de castellà i català, Catalina Horrach i Xesca Sastre, varen enviar el projecte Donde el pasado se encuentra con el futuro, que tenia com a referent la declaració del 2018, Any Europeu del Patrimoni Cultural de la Unió Europea.

Catedral de Lleó

El 28 d'octubre i enmig d'una tormenta de neu, un grup de 24 alumnes de 4t d'ESO de l'IES Berenguer d'Anoia i dues professores viatjàrem en avió cap a Oviedo per iniciar una ruta fins a Galícia, tot passant per Lleó.

Així el primer dia, després d'haver creuat entre Oviedo i Lleó rodejats de neu, ens despertàrem en una ciutat on fa més de 2000 anys acamparen les legions romanes; d'aquí ve el seu nom: Lleó, de Legió. Vàrem poder contemplar la catedral gòtica, digna de la capital de tot un regne. En la ruta a peu, vérem la Casa Botines, el Palacio Guzmán i férem, una visita guiada a la Colegiata de san Isidoro i el Panteó Reial.

Las Médulas

A l'endemà, la jornada es va dedicar a conèixer l'entorn de Las Médulas, una meravella natural que s'estén per la comarca del Bierzo i que es va formar en l'època dels romans. Es tracta d'una mina d'or a cel obert, un paisatge únic. A la tarda, caminàrem per les murades de Lugo que després de 17 segles es mantenen majestuoses al llarg dels seus dos quilòmetres i les seves 71 torres.

La Corunya

El dimecres coneguérem la Corunya amb el far d'Hércules, que és un dels més antics d'Europa i que s'ha convertit en un dels símbols de la ciutat. També vàrem visitar la llonja del port i aprenguérem el funcionament de la subhasta del peix.

A la tarda, vàrem recórrer els espais del museu del Domus, l'edifici, obra de l'arquitecte japonès Arata Isozaki. A la nit recorreguérem els carrers de la Corunya darrere l'enigmàtica figura d'en Suso, un guia-actor amb qui exploràvem les petjades d'Emilia Pardo Bazán, María Pita i John Lennon.

Santiago de Compostela

El dijous, seguint el camí dels estels, arribàrem a la ciutat de Santiago de Compostel·la per visitar, com altres milions de pelegrins, la tomba de l'Apòstol . Caminàrem pels carrers de pedra, guardians de les històries mesclades de Breogan, Guillermo Lampe, Ramiro Arellano, Ramon del Valle Inclán i Rosalia de Castro.

Cela i Rosalía de Castro

El divendres matí, la ruta ens dugué a dos llocs emblemàtics de la literatura: la fundació Cela i la casa de Rosalia de Castro. De Cela recordàrem els seus forts vincles amb Mallorca i de Rosalia admiràrem el seu coratge i la seva personalitat. Al seu jardí hi deixàrem la lectura d'alguns dels seus poemes. L'horabaixa, recorreguérem un camí ple de verd i de castanyers fins al Castro de Baroña, que es remunta als segle I abans de Crist. I, per últim, Freixo. Navegàrem en un vaixell antic que ens va dur prop de les bateas, on es cria el marisc que s'exporta a tota Espa-nya.

Cap a més enllà

Les rutes ens han ensenyat que la cultura va més enllà d'una col·lecció de monuments i d'objectes. Hem entès que inclou tradicions dels nostres ancestres i transmeses als descendents; que aquest patrimoni perviu de forma fràgil -de vegades intangible- i que és necessari protegir-lo per preservar-ne la diversitat cultural de les diferents comunitats autònomes.

Una de les experiències que no oblidarem és la convivència amb els alumnes i els professors de l'IES Thader d'Alacant que feren la ruta amb nosaltres".

La fitxa de l'activitat

IES BERENGUER D'ANOIA (INCA)

Denominació: Rutes científiques, artístiques i literàries.Tardor 2018

Alumnat: 4t ESO Qui l'aplica: Departaments de Català i de Castellà

Quan: Octubre-novembre 2018 Per a més informació: https://rutascal.es/rutascal www.iesberenguer.net

Compartir el artículo

stats