Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

"Oh, benvinguts!, passeu, passeu"

Escolars dins el tren de Sóller.

"Ja han passat sis mesos i un curs escolar des que un grup de 25 alumnes de l'IES Sineu, juntament amb tres professores del Departament de Llengües Estrangeres, creuàs els Pirineus per anar a una escola situada al nord d'Anglaterra, la NCEA (Northumberland Church of England Academy). La visita formava part d'un projecte Erasmus+ anomenat "Literacy in Art, Language of Art", del qual ja en parlàrem en aquesta mateixa secció". Aquest és el punt de referència de les professores del Departament de Llengües estrangeres per contar "com els ha anat en el paper d'amfitrions", ja que el passat 5 de novembre reberen la visita de 18 alumnes i 4 professors de parla anglesa.

Per rompre el gel, esperaren els convidats anglesos amb pancartes de benvinguda en tres idiomes, català, castellà i anglès i un pin de l'IES Sineu per a cada un. Després els acompanyaren al saló d'actes per mostrar-los alguns vídeos on els alumnes d'aquest institut des Pla "els feren dos cèntims de com eren els seus pobles".

Un company del Departament de Plàstica els va guiar pel centre i els va explicar molt breument la història d'un conjunt de quadres que hi ha penjats per tot l'institut, entre els quals figura un retrat fet per una reconeguda fotògrafa anglesa.

A més de sol i platja

Quedaven quatre dies plens d'excursions per l'illa i d'activitats. "I com que el projecte té l'art molt present", intentaren que "se'n duguessin un tast de diferents estils artístics presents a l'illa". Des del Modernisme de Can Prunera a Sóller i el Gran Hotel de Palma, passant per l'obra abstracte de Joan Miró i culminant amb l'estil gòtic amb aportacions modernistes i contemporànies de la Seu. "Aquests foren els llocs escollits perquè els nostres convidats aprenguessin que a Mallorca a més de sol i platja hi ha molt per veure", remarca el departament sineuer.

Deixant l'art de banda, no oblidaren la gastronomia balear, "de la qual ens sentim tan orgullosos". Confessen que aquesta activitat esdevingué, possiblement, el moment més decebedor de tots ja que "els duguérem al mercat de Sineu a comprar verdura fresca per fer un bon trempó que no va agradar a la majoria d'estudiants anglesos". Tot i això, va sorprendre l'interès que demostraren durant la visita a un antic molí fariner que es troba a la localitat de Montuïri i que Joan Mesquida, el seu propietari, va mostrar-los.

Anglès i castellà

Les professores manifesten que "no tot foren sortides per l'illa. També férem activitats en anglès i castellà amb els alumnes que formen part d'aquest projecte Erasmus. Fins i tot parlàrem d'art, realitzàrem petits quadres improvisats i els alumnes "customitzaren" les seves pròpies cares, dirigits per una professora de plàstica de nostre institut".

També tengueren temps per aprendre ball de bot de la mà de la coordinadora de tots els projectes Erasmus de l'IES i per a unes classes de cant que dos membres del claustre els impartiren. Fent referència a aquesta activitat, la professora d'anglès, Joana Maria Gomila, llança aquesta pregunta i la posterior resposta: "I sabeu quina fou la cançó escollida? Qualsevol nit pot sortir el sol, d'en Jaume Sisa. I per què? Perquè, entre altres coses, convida a qui l'escolta per descobrir una altra realitat i per obrir la ment a tot allò que és nou, diferent, o desconegut".

Comiat

"I en un tres i no res ja s'ha arribat al divendres horabaixa". Foren el darrer dia i els darrers moments per compartir una vetllada amb tots els alumnes que participaven en aquest intercanvi cultural i lingüístic. Una taula amb menjar duit pels estudiants de Sineu cuinat per ells o per les seves famílies, beguda gasosa i música. "Aquest fou el comiat per als nostres convidats".

Les impressions del Departament són diverses i positives. "Pensam que la Mallorca que els mostràrem els va sorprendre, perquè de ben segur no es trobaren amb l'illa de sol, platja i disbauxa que ha estat durant molt d'anys la nostra carta de presentació. Però precisament aquest era un dels reptes, i creiem que ho vàrem aconseguir".

El interessats en veure alguns dels treballs dels alumnes de l'IES Sineu, així com material gràfic divers sobre el projecte Literacy in Art, Language of Art, poden obrir l'enllaç http://www.iessineu.net/index.php/ca/203-projecte-2

Coordinació

Tonina Siquier, coordinadora de projectes europeus de l'IES Sineu, Susana Alfonso i Joana Mª Gomila, professores de Llengua Anglesa.

Denominació: EProjecte bilateral juntament amb l'escola Northumberland Church of England Academy, emmarcat dins el programa Erasmus + i cofinançat per la Comunitat Europea Alumnat: 25 alumnes de 4t ESO Qui l'aplica: Departament de Llengües estrangeres Quan: Dos cursos lectius, 2017-18 i 2018-19 Per a més informació: iessineu@educaib.eu -www.iessineu.net - Telèfon: 971 520 268

Compartir el artículo

stats