Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

Formació en valors als centres Sant Francesc

Tots els claustres varen mantenir una sessió de formació per iniciar el projecte.

Junts construïm CSFA és el lema que acompanya el curs 2018-2019 als cinc centres Sant Francec d´Assís d´educació infantil, primària i secundària que la Congregació de Franciscanes Filles de la Misericòrdia té a Palma, Manacor, Muro, Sa Pobla i Son Servera. Sota aquestes paraules, s´articula un projecte centrat en treballar a llarg dels deu mesos escolars alguns dels valors i conceptes més importants i bàsics per contribuir a consolidar la formació de la persona i enfortir la interrelació de la comunitat escolar. Així l'expliquen.

Setembre: Grup

Dedicat a enfortir la feina en equip i l´establiment d´una relació correcta, cordial i il·lusionant entre alumnat, professorat i tot el personal que participa a l´escola. Entre d´altres s´ha treballat la realització de tasques en grup, s´ha incentivat la transmissió de missatges positius i s´ha analitzat els tipus tan variats de persones que formen part del mateix grup escolar.

Octubre: Amistat-fraternitat

Enfocat a la relació interpersonal dels membres de la comunitat i la necessitat de saber canalitzar les emocions per cultivar i cuidar les amistats. S´han dissenyat dinàmiques per facilitar la connexió entre alumnes de les escoles CSFA, així com amb col·legis i centres educatius que la Congregació titular té a zones a Perú i Bolívia, en entorns amb alts nivells de pobresa.

Novembre: Convivència al poble-barri-ciutat

Conèixer i reconèixer l´entorn al qual s´ubiquen els centres Sant Francesc d´Assís, així com connectar i aprendre a establir una relació cordial i de bona convivència. Aquest és el principal objectiu del mes. Visites al mercat, biblioteca o llocs públics de l´àmbit més proper al centre són accions previstes. Així mateix, i en el cas concret del CSFA Palma, es continuarà participant amb les activitats promogudes dintre del moviment Flipau amb Pere Garau, com ja es fa des de l´inici d´aquesta iniciativa.

Desembre: Ecologia

Aturar-se i conscienciar-se que la terra, la nostra llar, es troba en perill i necessita de molta cura serà el projecte del mes de desembre. Una acció que està especialment vinculada amb l´esperit franciscà que forma part del carisma de les germanes titulars dels centres. Potenciació del reciclatge, cura dels horts escolars, sistemes d´estalvi energètic o la plantació d´arbres seran algunes de les dinàmiques a executar.

Gener: Pau-justícia

Convençuts que la educació i la formació en valors són eixos fonamentals per construir societats més pacífiques, el mes de gener es reflexionarà sobre la necessitat d´un món en pau, sense diferències per sexe, raça ni religió. Es procedirà a l´anàlisi de situacions per fomentar la reflexió i la presa de posicions. També hi ha previstes accions reivindicatives.

Febrer: Família

Respectar la varietat de tipus familiars; fomentar una bon clima a la llar; ser conscients de les obligacions que implica ser membre d´una família. A les activitats previstes, els padrins i padrines tendran un pes important. Així mateix, es fomentarà la participació de tots els membres de les famílies perquè formin part a diferents activitats als centres.

Març: Personalitat

El projecte Educar la Interioritat és una de les línies de feina que de manera permanent es du a terme als CSFA per reforçar el món interior de l´alumnat i treballar la relació amb sí mateix i amb el seu entorn social.

Abril: Escola

Que l´escola és un lloc per aprendre, viure, conviure i tractar de ser feliços és fonamental en el concepte educatiu dels CSFA. El període de vida que s´experimenta al llarg de l´etapa escolar és fonamental per al desenvolupament de la persona.

Maig: Solidaritat

Ser escoles solidàries és una de les empremtes bàsiques dels Sant Francesc d´Assís, coincidint amb el carisma de la Congregació titular que té com a missió fonamental el desplegament de la misericòrdia i la solidaritat. Aquestes escoles tenen un estret vincle i participen activament amb l´obra social MISOL (www.ongmisol.org), de les Franciscanes Filles de la Misericòrdia. Té projectes a zones d´alta probresa a Bolivia i Perú, i també a algunes zones d´Espanya.

Juny: Església

L´església es considera una proposta de punt d´encontre i d´acompanyament. S´han previst activitats vinculades a contribuir amb campanyes socials impulsades per l´Església, o conèixer i visitar alguns temples del barri.

La fitxa de l'activitat

CENTRES SANT FRANCESC D´ASSÍS

Denominació: Junts construïm CSFA Alumnat: La totalitat dels centres Sant Francesc d'Assís, des d´educació infantil fins a ESO (depenent del centre) Qui l´aplica: Els equips docents i la resta de personal Quan: Al llarg del curs 2018-2019

Per a més informació: www.sfassis.org

Compartir el artículo

stats