Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

Acollida a l'alumnat dels centres de primària

Escolars de 6è de Porreres i Montuïri durant la visita a l´institut.

L'IES de Porreres ha duit a terme un projecte que tenia com a objectiu principal organitzar unes jornades en què els futurs alumnes provinents de les escoles adscrites coneguessin el centre. Es fa fer en dos torns, els dimecres, 30 de maig i 6 de juny.

Aquest institut del Pla acull els estudiants d'ESO de Porreres (CEIP Escola Nova i CC Verge de Monti-sion), Vilafranca (CEIP Es Cremat) i Montuïri (CEIP Joan Mas i Verd). Els actuals foren qui preparen les activitats.

"Consideràrem que un EDCAMP serviria per donar resposta a les inquietuds dels alumnes de primària i als seus mestres. A la fase prèvia, elaboràrem el pla de treball, l´estructuració del procediment metodològic i la planificació dels instruments i mitjans de treball. Els membres del grup decidiren conjuntament les estratègies a seguir. El projecte havia de donar resposta a les preguntes: Què feim a l´IES?, Com ho feim?, Per què ho feim? El resultat va ser: VINE I VIU L´IES PORRERES!", explica la coordinadora Joana Maria Tomàs.

Edcamp

Iniciaren l´EDCAMP amb una performance, que realitzaren tres alumnes de cada grup-classe i un berenar preparat pels alumnes de 2B, "en què no va faltar-hi res". A continuació, els alumnes de 6è, rebuts i organitzats per 1A, es repartiren per aules diferents, on podien informar-se i demanar dubtes sobre els temes següents:

-Funcionament de centre (preparat pels alumnes de 1E).

-Les comissions del centre (alumnat de 1B), a partir d´entrevistes realitzades als coordinadors de cadascuna de les comissions.

-Els projectes: Qui som? Som dimonis i Vine i viu l´IES Porreres (alumnes de 1C).

-Presentació de la guia cívica: Conductes incíviques a les festes populars.

Els cursos de 2n d´ESO i PMAR confeccionaren un punt de llibre perquè els visitants se´n duguessin un obsequi de record de l´institut.

Per altra part, es va presentar el videoclip Camí de l´institut, amb la valuosa col·laboració del professor de música, Miquel Nigorra i la coral de l´institut. Es va repartir la lletra i cantaren junts.

Amb els pares

Els alumnes i professors seguien "amb la mateixa il·lusió" i volgueren repetir l´EDCAMP amb els pares. A l´horabaixa del dia 30 de maig, els mateixos estudiantes els aplicaren metodologies i dinàmiques apreses durant l´any. Partint d'allò que en sabien del tema i què en volien saber, escoltaren les explicacions dels seus fills i participaren de la dinàmica final per treure les seves conclusions.

"Va ser una jornada molt enriquidora i que ben segur repetirem", manifesten a L'IES Porreres.

Guia cívica

En aquest projecte, també es treballaren "actituds de respecte i tolerància cap als altres i cap a nosaltres mateixos. Ens proposàrem l'elaboració d'una guia cívica, que aprofitàrem per presentar digitalment als pares el dia de l'Edcamp", indica el professorat. A final de curs, s'editarà en paper i se'n farà difusió a través dels ajuntaments de les tres localitats.

Comenten que "a les festes populars de cada vegada hi ha més actituds incíviques per part dels menors d´edat. Creiem que s´ha d´incidir en la informació, prevenció i en la millora del comportament, a tots els nivells, en les festes dels pobles. Des de l´escola podem treballar per conscienciar i formar bons ciutadans, encara que la família i les institucions en són un pilar fonamental".

La guia definitiva es va realitzar a partir de tots els tríptics elaborats mitjançant equips cooperatius. S'organitzà el pla de treball en torn a tres gran eixos: medi ambient, consum de drogues i assetjament sexual a les festes populars.

Per altra part, es va celebrar un col·loqui a l´auditori de Porreres. Intervengueren la doctora Gràcia Julià, l´infermer del 061 David López i el tècnic sanitari Miquel Sansó.

El objectius de la guia pretenen:

-Conscienciar que cal comportar-se com a ciutadans responsables.

-Informar de la necessitat de mantenir nets i respectar els espais públics.

-Reduir els residus per un canvi de model de consum responsable.

-Informar dels greus perills del consum de drogues. Evitar-ne el consum.

-Reflexionar i insistir en el fet que les actituds sexistes no es poden tolerar. "No és no".

-Resoldre els conflictes amb diàleg i no amb actituds violentes.

IES PORRERES

Denominació: Vine i viu l´IES Porreres!

Alumnat: 1r i 2n d´ESO IES Porreres

Qui l´aplica: 13 professors

Quan: 3 hores setmanals durant 4 setmanes (2 de maig i 2 de juny)

Per a més informació: joanamariatomas@iesporreres.cat

Compartir el artículo

stats