Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L'art que ens inspira, la llengua que ens uneix

Projectes, experiències, activitats. Institut d'Educació Secundària Sineu

5

L'art que ens inspira, la llengua que ens uneix

"L'art que ens inspira, la llengua que ens uneix", diuen a l'hora de presentar el projecte bilateral que fan amb l'escola Northumberland Church of England Academy, emmarcat dins el programa Erasmus+ i cofinançat per la Comunitat Europea.

Aquest curs 2017-18, l'IES Sineu s'ha engrescat en tres projectes Erasmus+, on s'han implicat diversos departaments. El Departament de Llengües estrangeres du a terme el projecte Literacy in Art, Language of Art, juntament amb el centre de primària i secundària, situat a la localitat d'Ashington, al nord-est d'Anglaterra.

"Es tracta d'apropar-nos a l'idioma estranger impartit a ambdós centres (anglès i espanyol) mitjançant l'art", manifesten Tonina Siquier, coordinadora de projectes europeus de l'IES Sineu i Carme Cebrián, Susana Alfonso i Joana Mª Gomila, professores de Llengua anglesa.

Objectius

-Millorar la competència en llengua i cultura anglesa a partir de l'art.

-Fomentar el lideratge en positiu i el treball grupal

Participació

Hi participen un total de 25 alumnes de cada institut que, al llarg de dos cursos escolars, aniran realitzant una sèrie d'activitats relacionades amb el projecte: presentacions personals amb format digital, creació de vídeos personalitzats, elaboració de postals digitals amb un rerefons artístic, interpretació de quadres contemporanis...

El punt àlgid de tot plegat són les anomenades mobilitats, és a dir, visites escolars a ambdós centres.

Els mallorquins a Anglaterra

L'IES Sineu fou el primer a visitar els socis anglosaxons. Foren quatre dies intensos on els alumnes tengueren l'oportunitat de conèixer de primera mà una escola britànica i de compartir aules amb els seus estudiants.

L'acollida fou excel·lent. "Ens reberen amb aquella solemnitat que tant els caracteritza; però, de seguida, ens feren sentir com a casa i ens convidaren a participar en diverses classes, com ara, una d'art, una de castellà i una altra d'anglès. Fins i tot gaudírem d'una classe de cuina i d'una sessió magistral de cant amb una coach que va aconseguir que semblàssim professionals cantant la cançó This is Me del musical The Greatest Showman."

Visitaren una coneguda galeria d'art de Newcastle, la Baltic Centre for Contemporary Art. Realitzaren diversos tallers i aprofitaren per intercanviar impressions amb els seus companys anglesos. Fou el moment de més distensió ja que els alumnes es trobaren dins un altre context, fora de la formalitat de les aules i de l'uniforme escolar, que aquell dia no era obligatori.

Els estudiants disposaren d'una estona de llibertat per explorar tots junts els racons de Newcastle. Els seus english partners feren de guies i els de Sineu es deixaren dur. "La jornada fou completa; fins i tot, el temps ens va ajudar!".

Foren uns dies inoblidables. "Passaren tan de pressa que en un tres i no res va arribar el moment del comiat. Una petita festa amb música, menjar i beguda va ser el punt i final d'una estada d'allò més agradable i enriquidora, tant per als alumnes com per als professors acompanyants".

L'IES Sineu, amfitrió

A l'octubre del curs 2018-19 tocarà als mallorquins fer d'amfitrions dels companys d'Erasmus.

A Sineu confessen que "serà tot un repte, però hem pres bona nota i tenim moltes idees per compartir. Volem que els alumnes i professors de la Northumberland Church of England Academy descobreixin una illa diferent a la qual els han venut alguns mitjans de comunicació britànics i agències de viatge. Descobriran la nostra arquitectura, gastronomia, diversitat cultural i idiosincràsia des d'un altre angle. Visitaran la capital i els seus secrets, pobles emblemàtics, museus i galeries. I, per descomptat, coneixeran com és la vida en un institut d'un poble de l'interior de Mallorca".

Valoració positiva

Les professores estan molt satisfetes de l'activitat. Assenyalen que "tot i la complexitat i feina d'un programa d'aquestes característiques, la valoració que en feim és positiva perquè te n'adones de com els alumnes tenen l'oportunitat de viure diverses experiències en una i com agafen consciència que l'aprenentatge d'idiomes i el fet de conèixer vàries llengües els enriqueix i els connecta amb el món exterior".

Conviden a veure alguns dels treballs dels seus alumnes, així com material gràfic divers sobre el projecte. Cal anar a l'enllaç http://www.iessineu.net/index.php/ca/203-projecte-2.

Un segon Erasmus

El curs vinent el mateix departament començarà un altre Erasmus on també hi participarà la Northumberland Church of England juntament amb dues escoles més d'altres països. "Però aquest és un altre capítol que si voleu també podem compartir amb tots vosaltres. Us mantindrem informats!", acaben expressant.

Compartir el artículo

stats