Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Col·legi San Vincenç de Paül

Descobrim el nostre passat

Descobrim el nostre passat

Aquest curs, tot el claustre del Col·legi Sant Vicenç de Paül de Cas Capiscol s´ha embarcat en el projecte ´Jornades Prehistòriques. Descobreix el nostre passat´, que ha tengut lloc del 5 al 9 de febrer, i que culminà dos dies després, el diumenge dia 11, participant a la Rua de Carnaval de Palma. Fou coordinat per la Comissió Jornades Prehistòriques, integrat per professorat de les diferents etapes.

El director d´aquest centre, Antoni Vives Reus, assenyala que "tot començà el divendres 2 de febrer quan tots els alumnes acabaren les classes i tots el integrant del claustre es dedicaren a decorar i ambientar els diferents espais de l´escola creant coves, posant torxes, focs i destrals prehistòriques de cartró pels passadissos, etc. Era rellevant que tot l´alumnat visqués i es capficàs des del principi en el projecte".

Objectius

-Organitzar un projecte a l'àmbit d'escola que giràs entorn a la Prehistòria.

-Conèixer més i millor el nostre patrimoni prehistòric a fi de conscienciar-se de la seva importància.

-Fomentar el gust per la recerca i el coneixement de les Ciències Socials a través de l´experiència en tallers, en activitats i/o excursions.

-Crear i/o organitzar unes activitats didàctiques entretingudes i divertides amb les quals tota la comunitat educativa aprengués i a la vegada s´ho passàs bé.

"La Prehistòria també s´ha treballat de rerefons a altres matèries com és ara la Llengua catalana, Anglès, Visual i Plàstica o Educació Física", remarquen en aquest centre concertat.

Jornades

Per dur a terme les Jornades, s´han organitzat un conjunt d´activitats/tallers. Algunes de les més destacades han estat: les xerrades de sensibilització dutes a terme pel professor especialista en Ciències Socials i la projecció i comentari de documentals audiovisuals i pel·lícules adaptades a les diferents edats, etc.

A més a més, tot el professorat ha organitzat un conjunt d´activitats dins l´aula, tals com els tallers de ceràmica prehistòrica amb una mena de pasta blanca i que també s´ha utilitzat per elaborar adorns cavernícoles. Aquest material serví posteriorment per participar a la Rua de Palma. Una altra activitat fou el taller de pintura de pedres.

Altres tallers han estat els de la construcció de coves i els de disfresses. Per poder dur endavant tot aquest programa d´activitats s´han hagut de planificar i establir uns horaris especials per a l´alumnat i el professorat durant tota aquesta setmana.

L'escola ha rebut el suport dels monitors del programa Viu la Cultura de la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears. Així, tots els alumnes, des dels més petits fins als més grans han realitzat els tallers "Els foners Balears" i "Taller de grafitis rupestres".

Les xerrades teòriques i pràctiques que impartí l´arqueòloga Roser Pérez a secundària foren d´especial rellevància perquè, a més d´explicar-los en què consisteix l´arqueologia, els alumnes pogueren tocar i conèixer de primer mà diferents materials prehistòrics.

El professorat d´Anglès ha participat en les tasques d´organització d´una activitat en llengua anglesa que ha preparat l'auxiliar de conversa de la Conselleria amb la finalitat de donar a conèixer els principals fòssils del món. El taller que pertany a la Natural History Museum de la Fundació nord-americana Smithsonian.

Des de fa anys, Sant Vicenç de Paül de Cas Capiscol rep alumnes en pràctiques dels graus universitaris en educació infantil i primària del CESAG-UP Comillas. Han participat i col·laborat en les diverses activitats programades. La seva presència ha tengut un valor afegit atès que confeccionaren un particular "fotocall prehistòric" perquè tothom es pogués retratar aquests dies. Unes imatges divertides i simpàtiques i que foren compartides amb les famílies a través del portal web.

S´hagué d´ajornar a causa del mal temps la visita programada a la necròpolis talaiòtica de Son Real a Santa Margalida, un jaciment que els alumnes de primària i secundària prèviament havien investigat i treballat.

"La idea és que els nins puguin tenir l´experiència de conèixer de primera mà un jaciment arqueològic. La finca pública de Son Real en reuneix tots els factors", remarquen.

Carnestoltes i sa Rua

El divendres, i coincidint amb la celebració del Carnestoltes a l´escola, des dels més petits de 3 anys i fins als més grans de 4t d´ESO acompanyats de professors i famílies, es disfressaren amb temes prehistòrics i seguiren un itinerari pel barri. Es va berenar de la tradicional ensaïmada de tallades i es gaudí d´una animació musical.

Dos dies després, les famílies, sota la organització de l'Associació de Pares i Mares, participaren a la Rua de Palma com a comparsa i acompanyades d´una carrossa. La creació i decoració va ser possible gràcies al suport d´una comissió integrada per les famílies del centre.

"Sens dubte el millor i més divertit final que es podia tenir d´aquest projecte a l'àmbit d'escola", confessen amb satisfacció a Sant Vicenç de Paül.

Compartir el artículo

stats