Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

Teixint mons creatius per a la solidaritat

Alumnes de primer cicle escoltant el conte.

Un any més, i ja en són nou, el col·legi públic Binissalem ha celebrat la Setmana de la Solidaritat.

La Comissió de Solidaritat, coordinadora de les activitats, explica que "des que es va inaugurar, el curs 2009-10, el centre va posar en marxa una fórmula diferent amb l´objectiu de donar un altre sentit a la celebració del dia de la pau perquè els alumnes passin de ser espectadors indiferents d´aquest món, a vertaders protagonistes del seu canvi, per petit que sigui. Va ser així com nasqué la Setmana de la Solidaritat que s´inclou dins la programació".

Com es du a terme

Es desenvolupa en tres passes:

-Informant la comunitat educativa amb reunions específiques de pares i mestres on es presenta l´ONG escollida i el projecte que es vol ajudar a dur a terme.

-Sensibilitzant els alumnes amb activitats que de dilluns a divendres els van acostant a una nova realitat i fent conscients de les necessitats del grup de persones que s´ha escollit.

-I actuant, fent la cloenda el divendres amb la presència de representants de l´ONG, paradetes de productes, berenada de cacau de Comerç Just, i recollida de les aportacions econòmiques.

Objectius

Fer conèixer altres realitats culturals, fomentant el respecte i la cooperació. Impulsar una educació compromesa en la igualtat i justícia social.

Apropar a situacions quotidianes per empatitzar amb aquelles persones que pateixen una necessitat determinada.

Fomentar la participació com a ciutadans actius i compromesos.

ONGs

El CEIP ha col·laborat amb diverses ONGs. Amb Fundació Concòrdia ho féu durant diversos anys: ajudar a la reconstrucció de l´escola Sainte Marie Goreti a Haití (curs 2009-10), enviament de 890 quilos de medicaments per a nins amb malalties greus de Cuba (2010-11) i ajuda assistència sanitària a 510 persones de Rwanda (2011-12).

Altres ONG són Associació Amics de Tilloli, millora de la infraestructura d´un internat per a nines (2012-13); S´Altra Senalla, col·laboració en la campanya de conscienciació de comerç just (2013-14); Sonrisa Médica, ampliar la visita dels pallassos a l´hospital Son Llàtzer (2014-15); PROEM-AID, compra de material de rescat i emergència necessari a les tasques de salvament dels refugiats en la seva travessia de cap a l´illa de Lesbos (2015-16); Associació d´Amics del poble Sahraui, material per al dispensari mèdic paer a nins del campament de refugiats a Tindouf, Algèria, (curs 2016-17).

Centre ocupacional ISLA

Aquest curs, seguint amb l´eix transversal del centre, la creativitat, es va considerar oportú pensar amb aquelles persones que pateixen algun tipus de discapacitat i que pel fet de tenir altres capacitats són una mostra clara dins l´àmbit de la creativitat.

Al col·legi públic binissalemer pensaren amb el centre ocupacional ISLA, que pertany a l´organització de Mater Misericordiae i que proporciona una activitat útil i terapèutica a persones amb alguna discapacitat que presenten dificultats per accedir a un lloc de feina.

L´ajuda econòmica aconseguida es destinarà a la compra d´una teixidora i d´altres complements per elaborar teixits amb més facilitat.

"Més enllà de la recaptació econòmica, la finalitat última de totes les activitats i tasques programades era que els alumnes poguessin sensibilitzar-se i entendre que amb la l´ajuda, comprensió i empatia del grup, tots poden aconseguir les nostres metes i objectius", remarquen. "Si tu vols, ell pot", titularen.

Activitats

Per despertar l´interès i la motivació de la comunitat educativa es varen programar unes d´activitats, organitzades en forma d´intriga. Cada dia els nins trobaren una pista que els guiava i orientava sobre l´activitat que es duria a terme: contes, tallers, jocs simbòlics, pel·lícules i xerrades per a pares, la visita d´un grup d´usuaris d´ISLA que narraren un conte als més petits i mostraren els productes que elaboren als més grans.

El dia 2 de febrer tots els alumnes varen berenar de cacau de Comerç Just, va venir el bus de donants de sang que va comptar amb 18 donacions de sang i 4 donants nous, una paradeta de productes elaborats per l´organització ISLA que va tenir un benefici de 345,90 € i es va dur a terme la recaptació (1000 €).

Emmarcada dins les activitats de la Setmana de la Solidaritat, el mestre d´educació física va dissenyar una proposta didàctica de caire motriu. Va consistir en un circuit de sensibilització sobre discapacitats/altres capacitats format per set estacions: dèficit visual (trajecte amb obstacles sense guia amb ajut de bastó), manca del dit polze (muntar/desmuntar una piràmide de sis tassons), carència d´un fragment d´una extremitat superior (hoquei), manca de tot el tren superior (traslladar objectes amb els peus), incapacitat de tren inferior (volei d´asseguts), manca de la mà dominat (llançament de pilota de rítmica a cons), manca de vista (minicircuit guiat incloent escala i rampa). A més de dur a terme el circuit, al final els alumnes havien d´expressar la vivència viscuda.

Compartir el artículo

stats