Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

1.200 euros de solidaritat i diversió

Paradeta de frases amb missatges positius.

Cada any, el dia abans de les vacances de Nadal, l´institut Sant Marçal es tenyeix de solidaritat. El centre escull una entitat sense ànim de lucre amb seu a Mallorca -que tengui com a objectiu ajudar la gent que ho necessita-per ser la destinatària dels doblers que es recapten.

La professora Caterina Sureda explica que "així com els dos anys anteriors els beneficiaris han estat el Casal Solidari de Pòrtol i ABAIMAR (Associació Balear de Nins amb Malalties Rares), enguany l´entitat triada ha estat la Fundació Deixalles. I, novament, s´han tornat a superar les previsions gràcies a les aportacions dels alumnes i de tot el personal del centre! En tan sols dues hores d´activitats s´han aconseguit 1.200 euros! Tot un rècord!".

Així ens ho conta Caterina. La III Jornada Solidària, enguany amb el lema Una Terra per a tothom, començà a les 9.30 hores amb una xerrada adreçada als cursos més elevats (4t d´ESO i Batxillerat). Cati i David, treballadors de Deixalles, explicaren els objectius, la filosofia i la tasca que es du a terme a la fundació, i la importància de donar una segona oportunitat tant a les persones que per diferents qüestions han quedat sense feina, com als objectes, la roba, els mobles... que tenim a casa i que no usam.

Tot seguit, els alumnes de música, dirigits per la professora M. Victòria Melià, feren el tradicional concert en el pavelló. A partir de les 11h, s'obrí l´oficina de "canvi" perquè tothom pogués convertir els seus euros en marçalets, la moneda social de la jornada (1 marçalet = 0,50 cèntims). Qui no té marçalets a la butxaca només té dret a fer d´espectador!

Entre les 11.30 i les 13.30 hores, tot el pati es convertí en una gran fira plena d´ofertes divertides i originals! Al·lots i professors es pogueren passejar per les diferents paradetes per invertir marçalets en la compra de productes diversos o bé per fer activitats i tallers preparats pels alumnes de cada aula, juntament amb els seus tutors.

Les possibilitats foren múltiples: llocs per adquirir menjar, targetes plenes de bons desitjos per dedicar a persones especials, tatuar-se frases a la pell, deixar l´empremta de les mans en un original arbre pintat a una paret de l´institut, comprar llaços de solidaritat, menjar una poma sense usar les mans, fer bosses a partir de camisetes velles, pintar fulles damunt tetrabricks i fer després un enorme para-sol per crear una zona d´ombra al pati, afinar la punteria (amb fletxes, pilotes de futbol, de bàsquet o de ping-pong), moure l´esquelet fent zumba, o passar-te els nervis llançant un pastís de nata a la cara d´un pacient voluntari... i un llarg etcètera.

Els alumnes es bellugaren de paradeta en paradeta, nerviosos per poder participar en tot alhora. No volien perdre´s res! Després de dues setmanes plenes d´exàmens, aquesta és la millor teràpia per desconnectar i per posar de manifest altres facetes del seu caràcter.

I si no digau-ho a en Xavi, de 4t d´ESO, a qui li arriba una targeta anònima, ben decorada, a través d´un missatger que no pot donar explicacions. La frase que "algú" li ha escrit és plena de romanticisme: "Gràcies per fer brillar el sol els dies ennigulats!" En Xavi la llegeix, controlant-se les emocions perquè, és clar, està envoltat de curiosos que volen saber si és na Maria l´autora de text... O és que té una admiradora anònima?

O na Maria Antònia Sureda, una professora que acaba d´aterrar al centre, a qui una alumna seva ha tatuat una bella frase al braç!

O na Paula i n´Alberto, de 1r d´ESO, que s´ha ficat entre cella i cella que serà capaç de menjar-se una poma sense posar-hi cap dit al damunt!

O en Nacho, de 1r de batxillerat, que espera que la NBA el fitxi ben aviat!

O na Maria, de 4t d´ESO, que no vol partir del centre sense haver deixat la marca de la seva mà en la paret del pati en un arbre de mans que han preparat els alumnes de plàstica.

O en Joan, que vol una crep que es torba a fer-se! I li recomanen que, per passar-se els nervis, vagi a la paradeta de convivència, on per uns marçalets de no-res podrà tirar una palangana de nata a la cara d´algú. Quina pena que no es pugui triar algun professor per llançar-li el pastís!

O en Xisco, que espera arribar a casa amb una bossa ben original feta a partir d´una camiseta vella!

I, per refrescar-se una mica o per descansar, alguns van a la cantina de l´institut. Allà els espera una nova sorpresa. Na Joaquina García, que sempre està a l´alçada de les circumstàncies, els servirà el que demanin amb una disfressa on no falta cap detall.

A les 13.30, la jornada arribà gairebé al final. Però ningú no marxà sense col·laborar perquè en un temps rècord de 15 minuts, el pati quedi impol·lut. Tot seguit, la tradicional fotografia aèria de tot el personal del centre i el lliurament de la recaptació a la Fundació Deixalles.

"Tot un èxit! Moltes gràcies a tots per la feina, la solidaritat i la il·lusió que hi heu posat!", acaba expressant, amb gran satisfacció, Caterina Sureda des de l'IES Sant Marçal.

Denominació: III Jornada Solidària ´Una Terra per a tothom´

Alumnat: Tot el centre

Qui l´aplica: Els alumnes

Quan: El dia abans de les vacances de Nadal

Per a més informació: Caterina Sureda Tel. 971 797 807 - iessantmarcal@gmail.com

Compartir el artículo

stats