Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Recursos

El procés de pol·linització a les Illes, a un clic

Presenten una plana web amb nombrosos recursos educatius per donar a conèixer els processos de pol·linització a les Balears

La web conté dades de prop de 8.000 interaccions entre més de 500 espècies d´insectes i més de 200 plantes.

Quan els animals visiten les flors de les plantes cercant el seu aliment poden transferir pol·len des de la part masculina (anteres) a la part femenina (estigmes), procés que s´anomena pol·linització. Els animals pol·linitzadors són fonamentals per a la reproducció de moltes plantes i el funcionament dels ecosistemes terrestres

El Grup d´Ecologia Terrestre de l´Institut Mediterrani d´Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) treballa des de fa anys en l´estudi dels pol·linitzadors de les illes. Ara, ha presentat la plana web Pol·linitzadors de les Illes Balears(http://polinib.info/), creada amb el suport de la Direcció General de Recerca i Innovació del Govern, que ofereix nombrosos recursos per al coneixement d´aquests processos, també en l´àmbit educatiu. En concret, es dóna a conèixer la diversitat de pol·linitzadors que visiten les flors de les nostres illes i es mostra la seva importància i les principals amenaces que els afecten, tant en el medi natural com en l´agricultura.

Aquest projecte de divulgació científica conté una important base de dades amb prop de 8.000 interaccions entre més de 500 espècies d´insectes i més de 200 de plantes. A més, ofereix una important galeria d´imatges amb 300 fotografies d´alta qualitat d´interaccions insecte-flor. Devora cada imatge, s´hi indica el nom científic, juntament amb un petit mapa de distribució orientatiu.

D'aquesta manera, els interessats poden cercar de manera senzilla quins són els principals pol·linitzadors d´una espècie de planta en concret, així com quines són les plantes que pol·linitza una espècie d´abella, mosca o papallona, per exemple.

A més, també s´ha editat un pòster divulgatiu dedicat al coneixement de les abelles de Balears, un recurs que es posa a l´abast de mestres i professors i que pot resultar molt útil tant a educació primària com a secundària.

Al pòster es representen 66 espècies d'insectes pol·linitzadors, dels quals uns pocs són endèmics, alguns molt comuns i d´altres més rars. Tal vegada una de les espècies que la gent reconeix i recorda amb més facilitat és l´abella de la mel, que pertany a una extensa família anomenada tècnicament Apidae i que inclou un centenar d´espècies diferents.

La web Pol·linitzadors de les Illes Balears pretén ser un projecte col·laboratiu en el qual el públic pugui aportar coneixement enviant fotografies d´interaccions insecte-flor que vegin en el camp,, les quals posteriorment seran publicades amb la identificació de les espècies i el nom de l´autor de la imatge.

El projecte ha comptat amb la participació d´Anna Travesset (coordinadora del projecte), Cristina Tur, Amparo Lázaro i Miguel Angel González-Estevez, la col·laboració de l'il·lustrador Xavier Canyelles i dels entomòlegs David Baldock i Nick Owens.

Consulta Pol·linitzadors de les Illes Balears:

http://polinib.info/

Compartir el artículo

stats