Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats

Reciclatge i medi ambient: creant ciutadans responsables

Emaya ofereix aquest curs als centres educatius de Palma un programa d'activitats relacionat amb el reciclatge, els residus i el medi ambient - A més de les activitats als centres, es poden concertar visites a depuradores i embassaments

El camió del reciclatge a una visita a un centre educatiu de Palma el curs passat.

Emaya a l'escola és el projecte amb el qual aquesta empresa municipal es vol acostar a tots els alumnes de Palma, un programa educatiu que pretén contribuir a l'educació ambiental dels infants i joves de la ciutat, promovent les bones pràctiques ambientals a casa i a l'escola amb un ús sostenible dels recursos.

En aquest sentit, aquest curs el programa ofereix als centres educatius de Palma una sèrie d'activitats sobre les temàtiques relacionades amb les àrees de feina d'Emaya: el cicle de l'aigua i la gestió dels residus.

Concretament s'ofereixen dues activitats sobre els residus i el reciclatge que es realitzen als centres escolars. Una és En Joanet Recicles, per als més petits d'educació infantil i primers cursos de primària. La segona és Respectes els colors? Els residus i el reciclatge, per a educació primària i primer d'ESO.

Així mateix el professorat pot sol·licitar la presència al centre del Camió del Reciclatge, un vehicle que recull diverses fraccions de residus per al seu reciclatge i que es desplaça amb un educador per sensibilitzar sobre la separació i recuperació dels residus. El camió lluirà aquest curs una nova imatge i ha estat dotat d'un equip de so.

Quant a la temàtica de l'aigua, s'ofereix l'activitat d'aula Emaya i el cicle de l'aigua a la ciutat, per als darrers cursos de primària i els primers d'ESO.

En aquest àrea també es presenta la principal novetat del programa d'aquest curs escolar: l'activitat En Joanet de l'aigua, per als més petits de primària i educació infantil. A partir de l'èxit de Joanet Recicles s'ha incorporat aquesta nova proposta per sensibilitzar sobre l'estalvi de l'aigua mitjançant balls i cançons.

Totes aquestes activitats, que es realitzen als centres educatius on es desplacen els educadors d'Emaya, es complementen amb l'oferta de visites a les instal·lacions relacionades amb el cicle de l'aigua: les depuradores, la potabilitzadora de Son Tugores, la font de la Vila, els embassaments de Cúber i el Gorg Blau, la potabilitzadora de Lloseta i els laboratoris d'anàlisi d'aigua. Les visites estan obertes també a la població adulta i a altres associacions, entitats o col·lectius.

Pel que fa a les activitats dirigides als centres educatius, totes s'han de sol·licitar a través del programa Palma Educa. Són gratuïtes i només en el cas de les visites, el centre ha d'assumir el cost del desplaçament.

Activitats des de l'any 2012

Emaya inicià el seu programa educatiu durant el curs 2012-2013 i des d'aleshores el nombre d'activitats, alumnes i centres participants no ha deixat de créixer. El curs passat es realitzaren un total de 233 activitats per a 13.575 alumnes (11.536 el curs 2013-2014 i 6.154 el curs 2012-2013). La major participació va correspondre a l'alumnat de primària, seguit d'educació infantil, secundària i adults.

El curs passat, aquest programa educatiu és va complementar amb la presència d'Emaya a diverses diades de medi ambient, jornades de reciclatge o festes celebrades a les escoles i instituts de Palma. Així mateix el curs escolar va concloure amb la celebració del Dia Mundial de Medi Ambient, que reuní més de 400 escolars a Son Gotleu.

Aquests diades i jornades es continuaran realitzant aquest curs que ara comença.

Totes aquestes iniciatives tenen com a l'objectiu avançar en la conscienciació ciutadana en el respecte al medi ambient i l'ús sostenible dels recursos. "El programa Emaya a l'escola és fonamental en la tasca de l'Ajuntament d'educar ambientalment sobre la gestió de l'aigua, el reciclatge dels residus i les bones pràctiques ambientals" afirmà Neus Truyol, presidenta d'Emaya.

Compartir el artículo

stats