Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ecologia

Treballa, Terra

Tot el que li passa a la Terra i als seus sistemes, aparentment neutres, és afectat i afecta les organitzacions humanes i els sistemes socials

Treballa, Terra

Sí, treballa, i ho fa incansablement. I que no siguin els humans els qui obstaculitzem un treball teu tan important, planeta nostre, com és el de sostenir la Vida. Qualsevol document que hom elabori per explicar els fonaments i/o les complexitats dels múltiples quefers del planeta on tenim els peus posats serà benvingut. Sobretot, si és, com és el cas d'aquest llibre/àlbum, excel·lent en contingut i en presentació formal. Los asombrosos trabajos del planeta Tierra és un producte d'altíssima qualitat, i l'autora, dissenyadora, il·lustradora, educadora i comunicadora, Rachel Ignotofsky, ha creat un bellíssim volum, preciosament editat ara en llengua castellana.

En el llibre hi ha un treball de documentació molt notable, i un disseny ben pensat, ben elaborat i d'execució admirable. Cal dir tot d'una que no és de lectura fàcil: cal que el lector senti interès pels temes científics que s'hi exposen. I uns mínims coneixements de base en les Ciències Naturals. Diguem que ja és per pre-adolescents. És un dir: el producte és bo, i per aquest motiu agradarà a qualsevol persona que pugui tenir-lo davant dels ulls, adults inclosos.

L'índex ja senyala on es vol arribar: a la comprensió de la potència evolutiva de la Vida en la terra, i també, però, de les febleses que es manifesten quan la gestió dels impactes de l'activitat humana en els fràgils sistemes naturals és deficient i/o perversa (de tot hi ha). Febleses que menen a problemes i conflictes. Perquè, tot el que li passa a la Terra i als seus sistemes, aparentment neutres, és afectat i afecta les organitzacions humanes i els sistemes socials. Fam, migracions, guerres, aldarulls, etc. Poden venir i vénen en moltíssimes de casos d'una mala gestió dels recursos i dels cicles que el planeta té a la nostra disposició. Aquest aspecte és molt rellevant, i queda palès en les moltíssimes notes que el llibre aporta.

Ignotofsky exposa primer una mirada general al funcionament del planeta, del planeta viu: l'organització ecològica, els ecosistemes, les comunitats, el flux d'energia, cicles naturals (aigua, fòsfor, nitrogen, carboni), el paper dels vegetals... Després proposa una excursió pels diferents ecosistemes de la Terra -des de la selva africana als cims més alts, dels pols al desert, des de les tundres als hàbitats mediterranis-, explicant-ne els trets definidors, i especialment els beneficis que aporta i les amenaces principals que pateix. Finalment, repassa quina és la forma amb què els éssers humans ocupen la Terra, i com és possible protegir tot el que s'ha descrit. Hi ha un glosari prou complet, i recursos documentals, en aquest cas un poc esbiaixats, potser, a la cultura d'origen de l'autora (americana del nord). No passa res. L'àlbum és orientador, mostra conceptes imprescindibles en el bagatge de qualsevol persona responsable, senyala camins, i anima a la participació col·lectiva en el gran compromís de conservar la Terra que ens sosté. És un llibre perquè poguem entendre millor on vivim. No és poca cosa.

Compartir el artículo

stats