Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Memòries

Dues mallorques, enllaçades per una vida

El divendres 20 de març es presentarà a Palma aquest llibre de Joan Barceló Coll, un "cientítific" humanista, com el defineix l'autor del comentari que publicam

Joan Barceló.

Joan Barceló i Coll, és allò que es podria dir un científic humanista, supera el tòpic de l'investigador obsessionat en el seu tema d'estudi del que res el distreu ni que caigui el món. Es tracta d'un permanent observador de tot el que l'envolta, tot li interessa tot ho emmarca en una situació social i històrica precisa, de la que és crític. La formació científica li permet desgranar els engranatges socials més allà de les aparences.

Dues Mallorques és el relat de dos moments de la seva vida: la infantesa, viscuda a Mallorca, d'un al·lot de la postguerra que amb totes les mancances del moment s'obri camí dins la vida i la seva maduresa, quan ja com a catedràtic d'universitat de fisiologia vegetal torna a l'illa amb el repte de posar en marxa la incipient Universitat amb seu a Palma de Mallorca que es deia llavors. Una universitat que per no tenir no tenia ni nom. Tasca a la que va dedicar un bons anys de la seva vida. Entre aquests dos pols, la Mallorca preturística i la del desenvolupament desbordant dispara la foto fixa de la seva càmera fotogràfica observació que recull des del marca general al puntillisme de qui és capaç de copsar els més mínims detalls d'una realitat sempre canviant.

El llibre està dividit en quatre parts: la seva infància a Mallorca, de la que fa un retrat deliciós de vivències, des de les vicissituds de l'estudi a la vida en una caserna de la guàrdia civil ja que era fill d'un tinentd'aquesta institució i la descripció dels pobles on es mou: Palma, Porreres, Santanyí i Felanitx. El segon capítol està dedicat a personatges de l'illa amb qui s'ha relacionat de manera personal o com a lector: Bernat Vidal i Tomàs, Blai Bonet, Francesc de B. Moll, Baltasar Porcel, Cela, Ramon Llull o Miquel Morey, catedràtic d'ecologia de la UIB i el botànic Francesc Bonafè, frare de Lluc, autor d'una interessant flora de Mallorca. Els anys de maduresa són representats per la seva tornada a l'illa com a catedràtic de la universitat. És d'un gran valor la descripció que en fa del moment iniciàtic de l Facultat de Ciències a la que amb més voluntat que medis es bastia el que ara ja és una peça clau de la societat balear. La descripció es fa sobre el rerefons d'una societat en plena marxa turística. Finalment, ja resident a Barcelona on exerceix a la Universitat Autònoma torna amb freqüència i en cada viatge, acomplides les obligacions professionals, torna a posar en marxa el seu observatori de la realitat i amb finesa cirurgiana destaca aspectes moltes vegades imperceptibles.

En aquest temps d'anades i vengudes de l'illa manté la seva presència col·laborant a la revista El Mirall on escriu un més que interessants articles amb la fluïdesa de la seva escriptura detallada, agradable i molt ben construïda fa que la lectura sigui agraïda a l'anar des de la descripció subtil a la crítica raonada.

Compartir el artículo

stats