Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Relectures: Tomeu del Sou

Llegir les imatges

Tornar rellegir un llibre de fotos pot semblar estrany, però no ho és en el cas del llibre que comentam, ja que té fotos i text alhora

Llegir les imatges

Presentar avui el fotògraf mallorquí Toni Catany hauria de ser del tot innecessari, ja que és una figura indiscutiblement mundial del món de la fotografia. D'aprenentatge autodidacte va residir a Barcelona des de 1960, ciutat en què va cursar estudis de Ciències químiques. Es va iniciar en la professió per compte propi el 1966, realitzant reportatges de viatges. L'any 1968, va publicar els seus primers reportatges sobre Israel-Palestina i Egipte en la revista Destino i sobre les Illes Balears en La Vanguardia. Però aviat es decantaria per terrenys diferents dels de la fotografia de premsa. El 1972, la galeria Aixelà de Barcelona va acollir la seva primera exposició. El 1980, va iniciar una sèrie de natures mortes que li va procurar el reconeixement a escala mundial.

Llucmajorer com Catany, l'escriptor Miquel Bezares és president de la Fundació Toni Catany i fins al 2016 fou vicepresident per les Illes de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Llicenciat en Filologia Catalana treballa com a professor de llengua catalana i literatura, primer a diversos instituts mallorquins de secundària i, actualment, a l'Escola d'Adults de s'Arenal.

Fa uns anys l'editorial Lundwerg publicà un llibre de retrtats d'escriptors fets per Catany, amb comentaris sucosos de Bezares.

Els retrats dels qui escriuen són les imatges que Toni Catany va obtenir, en gran mesura, abans de desenvolupar una de les obres més singulars de la fotografia contemporània. El llibre és una incitació a mirar els retrats que l'artista va realitzar i una invitació a la lectura d'unes breus notes biogràfiques dels protagonistes de les imatges.

Compartir el artículo

stats