Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

MoonShadow, les ombres de la Lluna

Aquell juliol d'ara fa 50 anys, tres homes es convertien en herois mundials. Les seves esposes visqueren anys a l'ombra de la fama

MoonShadow, les ombres de la Lluna

El dia de Nadal del 2016 es va estrenar la pel·lícula Figures ocultes. Aquesta pel·lícula va ajudar a visibilitzar el treball, a la NASA, d'una sèrie de dones que feren possible que l'home trepitjàs la Lluna. També, ens va recordar la situació de discriminació racial en que vivien, encara en aquells anys, als Estats units. Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mare Jackson han rebut el seu reconeixement gràcies a la pel·lícula. Però hi hagut altres protagonistes en les missions Apol·lo: Margaret Hamilton, dissenyant el sofware perquè l"Eagle" pogués aterrar a la lluna, o Poppy Northcutt que va ajudar a retornar a l'Apol·lo 13. Perquè després hi va haver més Apol·los.

Aquell 21 de juliol d'ara fa 50 anys, tres homes es convertien en herois mundials, estrelles de les televisions, tothom volia els seus autògrafs, tothom reconeix aquella petjada i la sola de la sabata marcada en el satèl·lit. Però aquells astronautes tenien vida privada, una família que els esperava de retorn al nostre planeta. Les seves esposes visqueren anys a l'ombra de la fama.

Fa poc més d'un any, el 21 de juny del 2018 va morir Janet Elisabeth Shearon. Neil Amstrong havia mort el 25 d'agost del 2012. Janet i Neil es van casar el 1956 i al llarg de quasi 40 anys va ser al darrere del seu marit. Primer donant suport a la seva carrera com a astronauta, canviant en diverses ocasions de casa i després d'aquell 20 de juliol, acompanyant la "fama" de l'heroi. Pares de 3 fills, la seva filla Karen Anne va morir va morir a causa d'un tumor cerebral amb poc més de 2 anys, bastant abans que el seu pare arribés a la Lluna. Diuen que Janet era una dona amorosa i tendra, que en la dècada dels anys seixanta del segle passat, també va formar part del programa espacial. Janet i Neil es van divorciar el 1994 i el 12 de juny d'aquell mateix any Neil es va tornar a casar amb Carol Held Knight.

Edwin "Buzz" Aldrin, quan va trepitjar la lluna, era casat amb Joan Ann Archer. Ella va morir el 22 de juliol del 2015, llicenciada en art dramàtic, es casaren el 1954, i també, van tenir 3 fills. En els anys posteriors a l'arribada a la Lluna, Joan va ser la perfecta actriu que va acompanyar el seu marit a nombroses entrevistes arreu del món. Es van separar el 1974. Després Aldrin es casaria dues vegades més, amb Beverley van Zile (entre 1975 i 1978) i amb Loris Driggs Cannon (1988-2012).

Patricia M. Finnegan (1957-2014), va ser l'esposa del tercer astronauta, aquell que no va trepitjar la Lluna. D'ella no en tenim massa informació. També varen tenir 3 fills. Una de les seves filles, Kate Collins es una reconeguda actriu de telenovel·les.

Fa poc la NASA ha anunciat que la nova missió a la Lluna, Artemis (la germana bessona d'Apol·lo), amb la qual volen personificar l'arribada de la primera dona a la Lluna. Però això serà, diuen, el 2024. Mentrestant esperarem a l'ombra de la lluna.

Did it take long to find me? I asked the faithful light€ (De la cançó Moon Shadow de Cat Stevens).

Compartir el artículo

stats