Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Periodisme

Microcosmos

Mallorca és un gran petit món, doncs, i aquest llibre el retrata

Presentació d'Estels a Felanitx.

Microcosmos: petit món. Llegim Estels. Un retrat de Mallorca a través d'un programa de ràdio, d'en Pere Estelrich i Massutí, i més d'un tòpic s'esbuca. Sí, cert és que vivim en un món petit, l'illa. No ho és menys, però, que l'illa és un bon mirall del món sencer: a Mallorca hi ha bull. I ja és, doncs, impossible pensar que no s'hi fa res, que és un territori socialment apàtic, fred, isolat o frívol. Els columnistes de la premsa escrita, tan donats a l'automenysteniment, hauran de canviar el discurs. No. Mallorca és illa d'expressió, de recerca, de quimeres. De contactes. D'evolució. De contrastos. Com en qualsevol altra part del món habitat, a Mallorca hi ha misèries i excelsituds. L'illa dóna també personalitats que no són esportistes mediàtics (per importants que aquests siguin) ni visitants d'estiu ni oportunistes. Aquí hi ha de tot.

Llegim Estels molt ràpidament gràcies a l'encertada compartimentació en capítols temàtics que n'ha fet l'autor, coordinador, per cert, d'aquest mateix suplement cultural. El primer que ens en queda és el desig d'haver escoltat més i millor la ràdio. El crepuscle encén estels és un programa de ràdio amb deu anys i més de dues mil emissions, tant a la ràdio pública IB3 Ràdio com a l'emissora privada Ona Mediterrània. Cercarem, després, a la carta alguna de les entrevistes apuntades per Estelrich en el llibre.

Mallorca és un gran petit món, doncs, i aquest llibre el retrata, en efecte. Al magma confús del món global, Mallorca hi aporta matèria pròpia. Tant amb Ramon Llull com amb els investigadors que han col·laborat des de la UIB a la recerca sobre les ones gravitacionals. Tant quan es debat sobre el quefer de Càritas en la nostra societat com quan es parla amb Pere Joan sobre la revista Nosotros somos los muertos. L'espectre de matisos socioculturals exposats en El crepuscle encén estels és quasi infinit. El programa ha tengut seccions sobre ciència (Eppur si muove), educació (Vida intel·ligent), filosofia (El sentit de la vida), cuina, llibres, economia, història o medicina. Sense faltar-hi mai el pensament de i sobre la dona. Cada secció amb el seu responsable, i tots ells empesos per l'hàbil, polifacètic i tenaç Pere Estelrich, i la producció impecable de Maria Moreno. Estelrich nomena els col·laboradors, i nosaltres no ho farem per no deixar-nos-en cap. I no escatima dards (enverinats) adreçats a qui gestionà des de la submissió i la incompetència la ràdio pública IB3. Llevat d'això, el llibre és d'amable lectura, i no dissimula autosatisfacció. La nòmina de persones que s'han expressat amb llibertat en El crepuscle encén estels la justifica. A Mallorca, la societat és més activa, més compromesa i més diversa de la que es mostra en certs programes de la televisió autonòmica. Alguns dels seus membres ens han deixat, i gràcies a aquest programa podem encara escoltar-los: Toni Catany, Bartomeu Fiol, Montserrat Casas o Rosa Bueno... És oportú recordar-los.

Compartir el artículo

stats