Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Petita joia

Una lectura que no podem ajornar

Marcel Schwob ens ha fascinat en aquest encontre. Cada frase és un tresor que voldríem retenir

Marcel Schwob.

Tenim a les mans un altre gran encert a l´acurat catàleg de Quid Pro Quo. Marcel Schwob (1867-1905) erudit, periodista, traductor i escriptor, va aprofundir en l'estudi de matèries diverses, el sànscrit, la paleografia, la lingüística o l´alemany antic. Tenia com a mestres Baudelaire i Poe i admirava l´obra de Robert Louis Stevenson i Daniel Defoe. Autor poc conegut i a l´hora influent en escriptors de la talla de Faulkner o Perec, reverenciat per Jorge Luis Borges, forma part dels autors que va triar per la seva "Biblioteca Personal" ens diu:

€"Schwob, antes de ejercer y enriquecer la literatura fue un maravillado lector"

€"Siempre fue suyo el ámbito de las profundas bibliotecas"

Marta Marfany al seu esplendid pròleg ens diu dels textos de Schwob:

€"La fantasia hi actua com un mecanisme de relació amb el món real" pàg. 17

A l'Estrella de Fusta, coneixem Alain el petit carboner que viu al bosc amb la seva àvia i parteix seduït per la llums de les estrelles:

€"La velleta li posà al cap una mà endurida i clivellada. Era com si un roure tingués pietat d´Alain i l´acaronés amb la seva escorça gruixuda" pàg. 112

Les imatges de El llibre de Monelle queden amb nosaltres, hi tornarem, potser paraules per se dites en veu alta perque les puguin gaudir i assaborir més d'un receptor.

Cada frase és un tresor que voldríem retenir.

Marcel Schwob ens ha fascinat en aquest encontre, ens permet somiar-nos membres de les petites societats secretes que ens diu Borges que es troben arreu del món, o de la més propera de la qual ens parla Marta Marfany "dels feliços pocs". De moment tenim la possibilitat del gaudi, de fer nostres els relats que ens han lliurat, de tornar-hi sempre que cerquem un moment de plenitud.

Aquesta petita societat "dels feliços pocs" segur que gràcies al llibre que tenim a les mans, viu la joia d´incrementar el nombre de membres, amb tot el compromís i transcendència que això implica.

Compartir el artículo

stats