Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

LLEGIR SEMPRE

El plaer de llegir

La lectura com a entreteniment posa els fonaments d'una llarga vida de lector o lectora

El plaer de llegir

Entrem de ple a l'estiu, ho notem quan s'acaba l'escola, arriba Sant Joan i comencen les vacances, paraula màgica que ens convida a planejar viatges o a quedar-nos en un lloc tranquil a descansar i deixar passar la vida, convertir-nos en observadors i trencar el ritme frenètic que hem dut durant l'any. Llegir pels qui ens agrada la lectura és imprescindible tant si marxem com si ens quedem. Les llargues i caloroses migdiades d'estiu conviden a la inactivitat amb un llibre a les mans. Entre els milers de llibres que hi ha al mercat segur que en trobareu un a la vostra mida, no recomano cap lectura, recomano el plaer de la lectura, l'evasió a través de les seves pàgines, el fet de submergir-nos en la història que l'autor ens explica i deixar que la màgia de la imaginació treballi.

He tingut la gran sort de tenir un pare lector, que ens ha deixat a la meva germana i a mi l'herència del gust per la lectura. No em puc imaginar com seria la meva vida sense llibres, ells m'ajuden, m'informen, m'entretenen, fan que la meva ment treballi, pensi, imagini, viatgi.... Quan érem petites no hi havia al nostre abast les meravelloses col·leccions de llibres infantils i juvenils de les quals gaudeixen els nostres infants i joves avui en dia. Hem d'ajudar-los i encoratjar-los des de casa i des de l'escola a llegir pel plaer de llegir. Ara que venen les vacances anem amb ells a les llibreries i a les biblioteques a descobrir-los el món dels llibres, ajudem-los a escollir. Pares i mares busqueu entre tota aquesta immensa quantitat de literatura infantil i juvenil i recomaneu-los llibres que els facin gaudir, llibres que perdurin en la seva memòria, llibres que els facin adults lectors.

La lectura com a entreteniment posa els fonaments d'una llarga vida de lector o lectora, llegir pel plaer de llegir així és com s'ha de començar aquesta aventura, les imposicions no són bones companyes de l'hàbit lector. Des de l'escola hem de trencar amb convencionalismes i metodologies rígides que imposen lectures obligatòries, deixem que el nostre alumnat ens ajudi en la recerca i en la tria, deixem que aprengui a valorar una lectura que ha escollit, que aprengui a opinar sobre allò que ha llegit per iniciativa pròpia. Si els deixem triar, gaudiran i estimaran la lectura. Llegir pel plaer de llegir és efectiu perquè els llibres treballen dins la nostra ment, conviden a interpretacions, reflexions, deduccions, anàlisis, especulacions .... tot això són eines bàsiques per a l'educació. Llegir ens fa pensar, quan llegim comparem el llibre amb la vida real, el llibre amb altres llibres i això és el primer esglaó per a formar el pensament abstracte, el qual ens ajuda a impulsar la creativitat, a la formació d'un criteri personal, a l'afavoriment de la independència i a l'anàlisi de probabilitats i escenaris alternatius. És per això que la lectura com a entreteniment és una eina fantàstica pel nostre cervell. Hem de treballar-la i fomentar-la a l'escola i a la família.

No caiguem en l'error de pensar que llegir per plaer és una pèrdua de temps, igual que cuidem el nostre cos fent exercici i mantenint una dieta equilibrada, la nostra ment necessita l'aliment de la lectura. La lectura afavoreix la concentració i l'empatia i prevé la degeneració cognitiva. "El acto de leer forma parte del acto de vivir" diu l'ex ministre Àngel Gabilondo, professor de Filosofia de la Universitat Autònoma de Madrid, en el seu recent llibre "Darse a la lectura".

Hi ha recerques científiques sobre el fet de llegir per plaer i els seus beneficis, en un article que vaig llegir al diari britànic The Guardian"" Dan Hurley, eminent periodista científic, explicava que després d'haver passat tres anys entrevistant psicòlegs i neurocientífics arreu del món va arribar a la conclusió que entre la lectura i la intel·ligència hi ha una estreta relació. De petit Dan era considerat un alumne lent pel seu professorat i el posaven durant les classes amb el grup dels "endarrerits", ell mateix explica que fou rescatat d'aquest grup per "Spider-Man", quan tingué onze anys les seves qualificacions eren excel·lents gràcies a la seva immersió en la lectura i l'escriptura de còmics. Per altra banda l'any 2013 Científics de la Universitat Emory (Atlanta) encoratjaren a un grup de persones a llegir diàriament i els feren un seguiment, el resultat fou que la lectura reforçava l'habilitat de funcionar del cervell.

Acabo amb una frase que digué Stephen King, escriptor americà, " If you can read in the 21th Century, you own the world".

Els nostres joves lectors han volgut col·laborar en aquest suplement cultural de final de curs i han treballat de valent per fer-vos arribar les seves opinions i recomanacions sobre llibres que han llegit, l'enhorabona i gràcies.

Compartir el artículo

stats