Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Revetlla i Solstici

Quatre músiques per Sant Joan

Aviat tendrem el Solstici d'estiu, bon moment per relacionar-lo amb la música

Nijinski recreant "La sesta d'un Faune"

(Obriu el Youtube al PC per anar escoltant les músiques respectives)

(Obertura d'El Somni d'una nit d'estiu)

Mendelssohn va compondre aquesta banda sonora "avant la lettre" el 1843, per acompanyar la representació de l'obra de Shakespeare, que es va estrenar el dia de Sant Joan el 1595 a la cort d'Isabel I d'Anglaterra.

Són quatre històries entrunyellades, però la més interessant i original és la disputa entre Oberon i Titània, els reis dels follets i les fades, perquè els dos es volen quedar amb un al·lotet que els ha estat consagrat. Amb el mateix argument, Henry Purcell en va fer una òpera, The Fairy Queen el 1692.

Per popsar en ridícul la reina, Oberon comana a Puck, un dimoni boiet molt entremeliat, que li apliqui un encantament perquè s'enamori del primer ésser que vegi en despertar-se. Puck li aboca unes gotes de Viola Tricolor (pensament) als ulls i li posa un cap de ruc a un home que està adormit per allà prop. Quan Titània obre els ulls s'enamora follament d'aquell homenet, que no entén res.

Però quina relació hi ha entre Sant Joan i el solstici d'estiu?

Quan Teodosi va declarar el cristianisme l'única religió oficial i obligatòria a l'Imperi Romà, l'any 380, el clergat s'empressà en substituir les festes paganes, lligades als cicles naturals, per altres cristianes, i així les Saturnals, al solstici d'hivern, es varen convertir en la commemoració del naixement de Jesús, i al solstici d'estiu, sis mesos justs més tard, el del seu parent Joan, i és que Maria i Isabel eren cosines. Quan Maria l'anà a visitar, Isabel es va posar tan contenta que va inventar el Magnificat (Posau el de Vivaldi)

De la mateixa manera varen cristianitzar la festa pagana del renaixement d'Adonis, un bergantell tan formós que Venus es va enamorar d'ell. Un mal dia, emperò, un porc senglar va esbudellar el jove i Venus, desolada, va implorar a Júpiter que el tornàs a la vida.

- Això no és possible, però demanaré a Hades que el deixi passar mig any amb tu, entre els solsticis d'estiu i el d'hivern.

Deien els grecs que era per això que ara començava la calor de bon de veres.

(Venusberg del Tannhäuser de Wagner)

Uns personatges que no falten mai a les festes mallorquines són els dimonis, una altra cristianització, la dels faunes que acompanyaven Pan, el protector dels ramats.

Quan l'Església el va desterrar del panteó, els pagesos els substituïren per Sant Antoni, en vista que tenia un porquet als peus, a fi de tenir a qui demanar la salut i fecunditat del bestiar.

Deien que el sant ermità era temptat per legions de dimonis i així els pagesos tengueren una excusa per substituir el déu Pan i els seus faunes per... Sant Antoni i els dimonis.

(La Sesta d'un Faune, de Debussy)

I si vos ve son amb aquesta música, feis una becadeta, a veure si també somiau, com el faune, que teniu Venus entre els vostres braços.

Compartir el artículo

stats