Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Plagueta de notes (DCCLXXIX)

Veniu al XXI festival de poesia de la mediterrània

Mayte Martín.

FEM VINT-I-UN ANYS! I la joia, l'alegria i el bonheur ens surten per totes les cèl·lules de l'esperit. I hem ocupat un redol dels jardins del Centre Cultural La Misericòrdia amb una instal·lació titulada Brossiana, perquè enguany celebram i recordam un dels poetes més essencials de l'avantguarda del segle XX i bon amic del Festival: Joan Brossa. I també hem omplert la Rambla amb uns plafons on hi ha un poema de cadascun dels XX festivals amb una QR mitjançant la qual es pot escoltar el poema recitat en veu alta. I quan acaba la Rambla i s'entra al Teatre Principal hem muntat al vestíbul de la Sala Petita el final de l'exposició, amb un record dels XX festivals, els poetes que hi participaren i els espectacles que estrenàrem. Tota l'exposició és dissenyada i dirigida per Pedro Oliver, l'art director del Festival. Tota una festassa, tot un fester.

Fem vint-i-un anys del naixement del Festival de Poesia de la Mediterrània, de cantar i contar amb la música dels mots les històries més íntimes, més èpiques, més locals i més universals, més quotidianes, i més humanals: això vol dir que aquest MMXIX celebram una fita cultural, noble, humil i fertilitzadora, la consolidació d'una força poètica que amb les vint edicions anteriors, d'una forma constant i fervorosa, ha creat uns textos, uns records, una història i una tradició que impregna la llengua i la cultura de Mallorca, la cultura catalana, i també, tan bé, la biodiversitat de cultures i llengües dels quasi tres-cents poetes dels voltants planetaris de la Mediterrània -hi cap tot el Món- que ens han donat la veu i la lletra, la polifonia dels seus poemes en viu i en directe.

Fem vint-i-un anys i no ens hem aturat de repetir que la paraula poètica és curadora, sanadora, benefactora i salvadora dels humans d'aquest començament del segle XXI que es troben estressats i malalts per les forces dictatorials dels poders econòmics, pels mercats i els capitals, per la publicitat i el consum que esdevenen màquines piconadores que voldrien uniformitzar els cossos i els esperits, i convertir-nos en una societat robotitzada amb un pensament únic que combregui amb les rodes informatives d'un ordre mundial inhumà i esclavitzador.

MAYTE MARTÍN EN CONCERT AL PRINCIPAL DE PALMA, AVUI, A LES 20 HORES. Mayte Martín, compositora i sentidora de les veus de la poesia, que ha musicat els versos fondos i lluminosos del poeta malagueny Manuel Alcántara (1928-2019). Mayte Martín connecta amb la lírica i el caràcter íntim dels poemes alcantarians i ha fet dotze cançons que ofereixen l'emoció i la llum del Sud, que ens interpretarà com a fonament del seu espectacle alCANTARa MANUEL. La veu sensible i commovedora de Mayte Martín ens donarà la veritat sonora dels mons d'Alcántara: els paisatges de la infantesa del poeta, les seves vivències de la Guerra Civil, la Mediterrània, Màlaga, la seva relació amb Picasso, Miguel Hernández o Manuel Altolaguirre... Un treball de Martín elaborat amb venerable respecte i passió per la poesia de l'autor en què la cantaora surt de les fronteres del flamenc sense perdre la seva vena més jonda. Aquí ens demostra que poques cantaores tenen la sinceritat de la seva veu, la riquesa dels seus registres i la càlida melangia amb què desgrana i fecunda els versos del poeta. L'acompanyaran a la guitarra Alejandro Hurtado, al contrabaix Guillermo Prats, al violí Biel Graells i a la percussió Chico Vargas. Serà bell, serà dur, serà emocionant. Valdrà l'alegria!

INSTAL·LACIÓ DE CABOSANROQUE DEDICADA A BROSSA. Del 8 al 14 de maig a la Sala Petita del Teatre Principal es podrà visitar la instal·lació No em va fer Joan Brossa. Cal mirar els horaris a la web del Principal. Sota el nom d'un vell transatlàntic, CaboSanRoque neix l'any 2001 com un grup de música dedicat a l'experimentació sobre les capacitats expressives -musicals i escèniques- d'instruments mecànics automàtics sorgits de la recuperació d'objectes quotidians. No em va fer Joan Brossa és una instal·lació sensorial, sonora i plàstica, creada a partir de diversos passatges desenvolupats per Joan Brossa durant els anys quaranta i cinquanta. Aquests textos s'han treballat amb vuit alumnes amb capacitats especials del Centre Ocupacional i Especial de Treball del Pla de l'Estany a Banyoles. Cadascun d'ells ha llegit els poemes d'una manera diferent, condicionats per la seva capacitat de comprensió lectora i una dicció absolutament particular. A partir d'aquí, en el treball de Torrents-Aixut, primer hi ha so, després l'objecte i finalment l'escultura, encara que, com en l'obra de Joan Brossa, els objectes són descontextualitzats, absorbits i rearticulats. CaboSanRoque pretén que el públic combini aquests elements, situats en un rectangle amb una gran densitat gestual, d'una manera subjectiva i molt diferent per a cadascun: experimentar i no entendre.

Idea, conceptualització, creació, construcció, disseny d'il·luminació, concepció sonora i composició: Laia Torrents i Roger Aixut (cabosanroque).

GRAN FESTA DE LA POESIA. El diumenge dia 12 a les 19 hores a la Sala Gran del Principal de Palma catorze poetes vinguts de tot el Món diran, recitaran de cor i de viva veu els seus poemes. Ileana Álvarez, en castellà (Cuba); Martine Audet, en francès (Quebec); Joan Josep Barceló, en català (Mallorca); Silvia Bre, en italià (Itàlia); Lluís Calvo, en català (Catalunya); Anna Gas, en català (Catalunya); Adela Greceanu, en romanès (Romania); Jad Hatem, en francès (Líban); Lebogang Mashile, en anglès (República de Sud-àfrica); Àngels Moreno, en català (País Valencià); José F. A. Oliver, en alemany (Alemanya); Chus Pato, en gallec (Galícia); Francis Sánchez, en castellà (Cuba); Castillo Suárez, en eusquera (País Basc). Un festival de llengües i cultures: en alemany, en castellà, en francès, en italià, en anglès, en romanès, en gallec, en eusquera i en català ens donaran els seus versos fets a mà i a consciència amb tota la riquesa d'harmònics i ressonàncies de la veu humana del poeta mateix. Serà un concert extraordinari en què la paraula anirà acompanyada de la música de piano de l'extraordinària compositora i intèrpret Clara Peya, que es conjugarà amb la música dels versos en unes peces plenes d'energia i fervor. Serà d'escoltar, serà de sentir, serà de veure, serà una celebració de bon de veres.

I el lema del XXI Festival és ver i senzill: Poesia és estimar i deixar-se estimar!

Us hi esperam, amadores del gust i de la bellesa de la música dels mots. Sentir poesia fa tornar intel·ligents!

Compartir el artículo

stats