Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

GUSTAVE EIFFEL

La Torre Eiffel celebra els primers 130 anys

"La senyora de Paris" o "el monstre de ferro"?

Gustave Eiffel.

Quan Barcelona va rebutjar la proposta de que la torre fos ubicada a la ciutat comtal per considerar que era excessivament alta a ben segur no imaginava que a dia d'avui seria el monument més emblemàtic i popular de Paris. Eiffel a ben segur tampoc s'ho hauria imaginat mai!!

El passat 31 de març es compliren 130 anys de la seva inauguració.

Fou construïda en motiu de la Exposició Universal de París al 1889 per commemorar el centenari de la revolució Francesa.

Aquell dia Gustave Eiffel acompanyat de les autoritats pertinents va pujar els 1.710 escalons per col·locar la bandera francesa a la seva agulla més alta. Cal dir que la torre fou el monument més alt del món durant 4 dècades fins que fou superat pel gratacel Chrysler a Nova York al 1929.

Acabada de néixer "la dama de París" va tenir nombroses crítiques i moltes protestes demanant la seva demolició. A una carta publicada a Le Temps el 14 de febrer del 1887 arquitectes, artistes i personalitats vinculades al mon cultural qüestionaren l'obra argumentant que " el gust, l'art i la historia francesa estaven amenaçades amb aquesta construcció inútil i monstruosa" per continuar exposant que als propers 20 anys haurien de suportar " l'ombra de l'odiosa columna de ferro" .

Durant la Revolució Industrial els nous materials com el ferro i el vidre varen afavorir la creació de grans espais com estacions de tren, mercats, biblioteques i ponts. En aquest context la torre és una mostra excepcional dels nous projectes impulsats pels enginyeres que volien deixar de banda l'arquitectura historicista per mostrar al món l'arquitectura del futur.

L 'edifici presenta una forma piramidal dividida en quatre parts separades per tres plataformes que s'enlairen sota una planta quadrada integrada per quatre grans pilars units per arcs de mig punt.

Enguany, amb motiu del seu 130 aniversari s'ha instal·lat una exposició fotogràfica que mostra el treball de les més de 270 persones que participaren en la seva construcció al llarg de dos anys, dos mesos i cinc dies . Els actes commemoratius continuaran fins el 15 de maig que és la data de la seva apertura al públic.

Inicialment estava previst que es desmuntaria al cab de 20 anys però la instal·lació d'una antena de radio la salvà de la seva destrucció i va ser utilitzada durant la Primera Guerra Mundial com per interceptar missatges de Berlín .

Al 1940 quan París estava ocupada pels nazis y Hitler visità la ciutat la resistència havia tallat els cables dels ascensors i el dictador es va veure privat de les meravelloses vistes de la ciutat que es poden contemplar al pis superior.

Avui la torre viu integrada dins els Champs de Mars vora el Sena al París de Montmartre i no és sols el símbol de la ciutat per excel·lència sinó que forma part de nombroses representacions artístiques, fotogràfiques, literàries i està present a nombroses cançons, quadres, postals , pel·lícules i tot tipus d'esdeveniments culturals.

De dia el seu vestit metàl·lic aporta llum i màgiques brillantors; al vespre vestida de nit amb bombetes de mil colors esdevé far per tots aquells enamorats que just abans de partir la miraran per darrer cop pensant quan tornaran a París.....

Al cap i a la fi és més, molt més que una simple torre.

Ja ho va dir Audrey Hepburn, "París és sempre una bona idea" i Humphrey Bogart ho sentencià: "Sempre ens quedarà París"

Compartir el artículo

stats