Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

QUÈ ÉS CULTURA

Ghandi en esperanto

En aquest llibre, de molt recomanable lectura i que bé podria ser llibre per llegir dins les aules educatives, Abeyà es mostra apassionada pel personatge, per l'autor i per estar originalment escrit en esperanto

Ghandi en esperanto

L'editorial Documenta acaba de publicar un llibre deliciós, una biografia de Ghandi escrita per Edmond Privat, prologada i traduïda al català de l'esperanto per Elisabet Abeyà, una persona polifacètica com poques i que ha tocat, sempre amb bon resultat, molts d'àmbits des de l'ensenyament, la Normalització Lingüística, el Suport a la Immersió Lingüística, el sindicalisme, la creació literària i la traducció. De fet són seves les traduccions al català de les versions que Joan Mascaró féu a l'anglès de Bhagavad Gita, Els Upanishads i El Dhammapada, a més d'haver traduït La no-violència en la pau i en la guerra de Gandhi Ahimsa, Llànties de foc del propi Mascaró i La Creació de la Fe. El testament universal d'un gran mallorquí Joan Mascaró de Kathleen Mascaró i William Radice.

En aquest llibre que comentam, de molt recomanable lectura i que bé podria ser llibre per llegir dins les aules educatives, Abeyà es mostra triplement apassionada, primer per la figura del personatge biografiat, després per l'autor del text, Edmond Privat i finalment per estar originalment escrit en una llengua que ella coneix bé, l'esperanto, l'idioma planificat per Ludwik Lejzer Zamenhof i que actualment parlen entre cent mil i dos milions de persones en tot el món, de les quals unes mil cinc centes en serien parlants nadius, ja que han nascut en un entorn familiar que ha adoptat la llengua com a vehicular.

El suís de parla francesa Edmond Privat fou doctor en història i professor de llengua i literatura anglosaxones a la universitat de Neuchâtel. Va tenir un gran protagonisme en el moviment esperantista i la seva relació amb Ghandi li va venir quan, després d'unes conferències del mestre hindú per Europa va tenir l'honor d'acompanyar-lo novament a l'Índia, un temps en el qual va poder compatir moltes estones de conversa. Per tant, podem dir que Privat va conèixer de primera mà el gran pacifista.

Quan després d'un temps Edmond Privat va participar en un programa de ràdio en esperanto va pensar que era un bon moment de poder donar a conèixer aquesta figura cabdal del segle XX a través de les ones i per això va redactar, per ser llegits, els capítols d'aquest volum. Així que el llibre és una translació en paper d'un text que fou, inicialment, redactat per ser llegit i escoltat.

Compartir el artículo

stats