Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Vivències

Prendre la decisió de viure

Ajuda, recaiguda, reinserció, viure del passat, suport, seguiment, usuari, família, solidaritat, cuirassament, sentit de pertinença, experiència...

Tomeu Català.

Sé del gran esforç que li ha costat a Tomeu Català posar fil a l'agulla per a escriure aquesta publicació que ha sortit alhora tant en el seu català de Vilafranca com en castellà. I si decidesc viure? s'explica en el subtítol: reflexions a partir de vivències en Projecte Home Balears, però és més que això. Tomeu Català és l'ànima, el fundador, el cor que ha mantingut ja fa més de trenta anys el Projecte Home Balears i és, ara, l'aprenent de jubilat, que també és un esforç retirar-se a descansar quan la implicació vital és tan gran.

Un cop acceptat l'envit, sembla que després de cent-cinquanta folis i vuitanta-sis capítols, ja no tenia aturall. El què ha fet en Tomeu Català es posar en paper el tarannà del gran Projecte Home arrelat a aquesta terra nostra i que tants d'èxits, és a dir, persones, ha aconseguit. No són dades, ni estructura, ni funcionament del Projecte Home Balears el que ens conta Català -això ho deixa a les memòries anuals, els informes tècnics...- tot i que també queda palesa la manera de treballar. Tomeu Català el que fa es anar esfilagarsant la realitat de la feina feta. Qui de nosaltres no té una referència directa d'una vida guanyada a Projecte Home?

Un tast del treball, la filosofia, les inquietuds i les fites assolides és el que fa Tomeu Català de la manera més humil que ha trobat. Com en una conversa, a partir de la vivència de la jornada ens fa cinc cèntims de quina és la seva implicació, les dificultats, com a recopilació de reflexions quotidianes; sempre ens sorprèn amb una història particular, o familiar, amb una resposta a l'èxit o la desesperança de la seva feina: la de reincorporar persones a viure la vida; la d'aconseguir compromisos per viure. La clau és -dirà- començar a esser protagonista de la pròpia vida; és a dir, enfortir voluntats de reinserció des del món gens llunyà de la drogoadicció a substàncies o, fins i tot ara, adiccions sense substàncies.

Ens fa reflexionar sobre què vol dir família desestructurada o quina podem creure és la família normal; significats de protagonisme i transcendència; ens fa pensar en el prejudicis; en el treball d'autoconeixement necessari per aconseguir qualsevol fita, més quan l'estructura personal trontolla i s'ha de fer front a un possible -diu ell- estigma social. Ajuda, recaiguda, reinserció, viure del passat, suport, seguiment, usuari, família, solidaritat, cuirassament, sentit de pertinença, experiència, sentiments, diagnòstic, autoestima, transparència, residents, professionals, voluntariat, són conceptes vers els que Tomeu Català ens fa reflexionar, sempre compartint el que ell pensa.

La publicació l'ha feta Disset en coedició amb Projecte Home, a qui es destina la recaptació total de les ventes. Aquest llibre de reflexions del seu president i ànima Tomeu Català és una proposta de lectura que permet esser esmicolada i a estones; sempre se'n treu un filet de vida, de pensament, de reflexió.

Compartir el artículo

stats