Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ecologisme divertit

Gairebé a cada pàgina hi ha un comentari sucós, un acudit, una reflexió basada en la ironia, en el repte humorístic al pensament del lector

Valentín Coronel.

I tan rigorós com divertit és el que es presenta a L'os polar se'n va anar a la platja. Ecologia per a animals despistats, escrit per Valentí Coronel amb dibuixos de Sergi Càmara. Ens plau la lectura i la difusió de llibres de divulgació científica, i no tant dels llibres que hom sol nomenar llibres de coneixement. La distinció pot semblar inexistent, i en realitat existeix, és molt subtil. En aquells hi sol haver un desig d'engrescar, no només de mostrar. I per engrescar, amb un llibre, el millor és que estigui escrit amb gràcia i estil. A banda, naturalment, de què el contingut sigui fiable i veraç. Estil, gràcia i veracitat caracteritzen la simpàtica proposta de Coronel, i és d'agrair que Bromera publiqui un llibre semblant. Pot aproximar el tema de la necessitat de la conservació, imprescindible, de la Biodiversitat del planeta Terra a molts d'al.lots curiosos, especialment, d'aquells a qui un llibre més contundent en aparença, volem dir, d'aparent més seriositat, els cauria de les mans. Impossible que passi això amb L'os se'n va anar a la platja.

Gairebé a cada pàgina hi ha un comentari sucós, un acudit, una reflexió basada en la ironia, en el repte humorístic al pensament del lector. Cada brevíssim apartat descriu un cas relacionat amb la conservació, l'extinció, la recuperació de les espècies, amb dades i detalls que poden sorprendre (el moix domèstic és un rapinyaire terrible, amb més de trenta extincions comprovades atribuïbles a les seves urpes).

Sovint hi ha en el text comentaris que l'autor tatxa (sense impedir-ne la lectura), perquè siguin com a punts d'estímul per al lector. O hi ha advertiments del tipus: si llegeixes aquest llibre sense haver-lo pagat, recorda que "Vull ser tan ric com la J.K. Rowling. Els escriptors som molt mafiosos i sabem on vius". El llibre apel.la amb aquests apunts de boníssim humor a la complicitat intel.ligent del lector. Les il.lustracions de Sergi Càmara són també plenes d'humor (na Caputxeta Vermella amb un bazuca a l'aguait d'un llop, per exemple).

El que se'ns diu és que tot, cada element dels escosistemes, cada ser viu, és necessari per al seu bon funcionament, i que, ai!, l'espècie humana modifica massa i massa aviat les dinàmiques ecològiques. L'autor, molt hàbil, no dramatitza ni ens culpabilitza. Abans al contrari, afirma amb optimisme que tenim cervell per resoldre els problemes ambientals, i que sec "eco" vol dir ser "lògic". El llibre sencer és una invitació a pensar, a pensar bé i críticament, i a decidir bé per actuar millor. Com diu un ecologista mallorquí: Conservació s'escriu amb tres "c". Conserva-acció.

Compartir el artículo

stats