Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Què entenem nosaltres per pau?

Quantes vegades no hem escoltat la dita popular "si això és guerra que no vengui la pau"? No escriuré sobre el concepte de pau tal com el veiem reflectit a qualsevol banda, perquè crec que és una cosa a la qual estam molt acostumats i qualsevol és capaç de poder-ho cercar.

L'altra dia em proposaren fer un escrit sobre la Pau i no sabia bé per on tirar, però a través del quadre Guernica de Picasso crec que és pot fer una mica de reflexió.

Durant la guerra civil espanyola al 1937 Picasso, desprès de veure la massacre del bombardeig per part de les tropes alemanyes sobre el poble de Guernica, va plasmar en un quadre tot l'horror que va sentir pel fet que ho varen sofrir persones innocents.

Ho va realitzar sobre tot per reivindicar la pau, ja que ell vivia en una època de guerra i violència que va esser el que el va inspirar. Aquesta pintura s'ha convertit en tot un símbol de la pau .

S'han fet moltes conjectures sobre el significat de les figures ja que és una d'aquestes obres que no passa desapercebuda a qui la contempla i ofereix mil sentits:

El colom, petit, però molt important (situat entre el toro i el cavall) quasi no es destria de lluny només és sa silueta amb el mateix color que el fons tal vegada per representar una pau tacada pels bombardejos , és un símbol de la guerra ( o de la pau derrotada) que està demanant que aturi la violència.

El toro, una figura molt utilitzada pel pintor, pareix que es vol comunicar amb el públic amb mirada de terror horroritzat per la barbàrie.

Vol transmetre a tota la humanitat el que sent.

El cavall, personatge central, per la seva posició i la mida. Pot esser que representi l'horror i el sofriment de les víctimes.

La dona amb el seu fill en braços, representa el sofriment antinatural per la mort del seu fill ,els seus ulls mirant al cel clamen el consol .

El soldat, apareix sense membres ,destrossat , mostrant una flor com demanant un món millor.

Per tant veiem que moltes vegades sols pensam amb el concepte de pau com una cosa exterior a la persona, però molt poques vegades plantejam el concepte de pau com a una cosa interior que si ho aconseguim ens permet poder actuar d'una forma molt més beneficiosa cap al proïsme evitant així una multitud de conflictes que a poc a poc es van fent més grans i desencadenen en conseqüències molt més greus.

A mode de conclusió, el meu significat de pau seria aquell estat de benestar mental on l'ésser humà treu els valors més positius que té i millora la societat fora afegir-hi més complicacions.

Compartir el artículo

stats