Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

De colors i de màgia, Pintoras

Ángeles Caso amb col·laboració de la pintora Laura López Balza, fa una proposta per apropar el món de l'art en general i de les dones artistes en particular, als infants

Ángeles Caso.

Biografies Fa poc més de dos anys Ángeles Caso, historiadora de l'art i escriptora, es va capficar en fer visibles i donar nom a algunes de les pintores més destacades al llarg de la història. Per aquell temps, el Museo del Prado feia per primera vegada en la seva història -i són dos-cents anys-, una exposició monogràfica dedicada a una dona, Clara Peeters, una pintora especialitzada en natura morta, que va haver de fer-se un miniautoretrat en les seves pintures perquè ningú li posàs en qüestió o li "robes" les seves obres.

Ellas mismas. Autorretratos de pintoras. El motiu? Com Caso esmentava en el seu pròleg, "les propongo un interesante ejercicio: busquen un manual de historia del Arte Universal..., la immensa mayoría de los nombres que van a encontrarse serán masculinos... Los nombres femeninos, en cambio, ocupan solo una parte substancial del índice de temas. Compruébenlo: ahí están todos estos títulos de cuadros que incluyen una y otra vez palabras como "condesa", "reina"...". Ben cert, la dona ha posat a infinitat d'obres pintades per homes, sovint més com a objectes i de forma anònima. I les artistes reconegudes representen menys del 5%. El llibre va ser un èxit i en va sorgir una segona publicació, Grandes maestras.

Però aquestes lectures no eren les primeres que Ángeles Caso dedicava a algunes de les dones que han aportat el seu granet d'arena al llarg de la història. El 2005 ja va escriure Las olvidadas, una història de mujeres creadoras. Aquesta primera obra va ser publicada per una de les editorials més exitoses de l'estat. Les dues primeres esmentades tengueren vida gràcies al crowdfunding. En una entrevista realitzada a l'equip del programa de ràdio El Crepuscle Encén Estels, l'autora comentava que la idea havia sorgit després que les editorials rebutjassin la iniciativa de la publicació sobre les pintores.

En les acaballes del 2018, de nou ha aparegut, amb el mateix format de mecenatge, el que en podríem dir una nova versió de Ellas mismas. Amb el títol de Pintoras, grandes artistas que se pintaron muy bien, i amb col·laboració de la pintora Laura López Balza, fa una proposta per apropar el món de l'art en general i de les dones artistes en particular, als infants. Es tracta d'una obra on es retrata de manera creativa vint-i-cinc artistes destacades de la història. Cada pàgina és una petita narració sobre la seva vida i va acompanyada d'una il·lustració basada en els seus propis autoretrats; des de la prehistòria, passant per Artemisia Gentileschi, Mary Cassatt, Frida Kalho o Tamara de Lempicka (per cert, si viatjau a Madrid, no heu de perdre l'ocasió de visitar l'exposició que sobre ella es fa aquests mesos en el Palacio Gaviria). Al final hi ha una proposta amb retallables per fer més participativa i propera la lectura als infants. És un llibre ple de colors, ple de vida, un reconeixement al talent desplegat per les artistes i un motiu per despertar i motivar els més joves envers l'art. Una delícia de llibre.

Val la pena contribuir a iniciatives com aquestes.

Compartir el artículo

stats