Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Curiosa novel·la

Evangeli segons J. M.

Joan Miquel Oliver alterna el món de la música amb el de la literatura, de fet les seves cançons també es poden considerar textos literaris.

Evangeli segons J. M.

Alexandra Schneider und ihr Casiotone podria ser el títol d'un conte tradicional bavarès o el nom artístic d'una exitosa cantant alemanya, i és la novel·la breu de Joan Miquel Oliver, que ens adverteix, sorneguer, abans de començar: "Aquesta novel·la està basada en fets reals i la història que s'hi explica és certa fins al seu detall més insignificant". I bé que s´ocupa a farcir el seu relat de referències a espais i situacions ben quotidianes, descriu de manera sorprenentment senzilla i íntegrament efectiva els carrers del barri antic de Palma, paisatges urbans i establiments d´hoteleria de zones costeres turístiques que qualsevol llonguet i la majoria dels mallorquins hem visitat de manera freqüent, així com paisatges menys transitats com antigues carreteres entre pobles del sud (possiblement només conegudes avui pels incòmodes cicloturistes), o el far de Cap Salines, amb els munts de pedres invasors que cal desmuntar. Ah, i si cerqueu imatges per google de l'autor, sospitareu que descriu fil per randa, també, el seu estudi a Ciutat. Tot tan real com les continuades referències a queviures i quebeures amb regust d'infantesa paradisíaca perduda algunes: les costelles de mè torrades, l'allioli, les olives i l'ampolla d'Ànima Negra, ensaïmades de Can Joan de s'Aigo, gelat JOP de Campos... I l'ocupació per invasors alemanys, que també ens sona. Tot tan del dia a dia per aconseguir un realisme que fa esclatar, l´autor trampós, en el resum de la situació: "tenim zombis-cabra, invasió alienígena, comunitat científica, exèrcit mobilitzat, i possible distopia". Un impecable realisme de ciència ficció. Com a bon protagonista d´un conte tradicional, Oliver, l´autor, acompanya Oliver, el protagonista, amb els imprescindibles amics col·laboradors que l´ajuden a empènyer l´engranatge de la història, a enfrontar la seva croada: Albert Pinya, l'amic pintor, i Alexandra, l'alemanya del Casiotone. També, en el seu deliri de realisme futurista combinat amb el plaer per mostrar la tramoia de la història, aprofita per introduir diversos "cameos": Miquel Àngel Llonovoi, David Carabén, o el del germà de l'autor fent una hilarant entrevista a Miquel Ensenyat, president del Consell de Mallorca.

Oliver, utilitza, com en tota la seva expressió artística, les situacions, els objectes més quotidians per crear una narració d´aparença simple, un conte captivador, i utilitza també el llenguatge, pel qual sempre s´ha mostrat seduït, admirat, amb la simplicitat també que faria servir en una conversa amb amics en una taula de Sa Farinera.....

Basada o no en fets reals, l'autor la crea amb paisatges i objectes mallorquins propers. La novel·la és un trepidant continuum de Deus ex Machina absolutament creïbles i humorístics, que ens permeten situar-la entre el ja citat model del conte tradicional i un Evangeli segons Joan Miquel Oliver, que ve a ser el mateix.

Compartir el artículo

stats