Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Weyler a Cuba

A El general Weyler i l´esquadra naval a Cuba s´analitzen precisament les seves actuacions en el camp de la Marina en aquest dramàtic context, molt menys conegudes que les activitats per terra

Weyler a Cuba

Dins la historiografia mallorquina no pot faltar mai la presència del general Weyler (Palma, 1838-1930). El 1985, Joan Santaner en va publicar una biografia, editada per l´Ajuntament de Palma dins la col·lecció «Biografies de Mallorquins», i Antoni Marimon, gran especialista en el tema, va analitzar el 1992 el seu paper com a governador de Cuba en un llibre editat per la Comissió per a la Commemoració del Vè Centenari del Descobriment d´Amèrica.

Valerià Weyler i Nicolau, militar liberal i ministre de la Guerra tres vegades, fou una figura controvertida i contradictòria, home de ferro, protagonista, per exemple, de la repressió de la Setmana Tràgica de Barcelona el 1909 i de la seva pública oposició a Primo de Rivera el 1926. Weyler participà en diferents guerres, com la de Santo Domingo (1863), la Guerra dels Deu Anys a Cuba (1868-1878) i la Tercera Guerra Carlina (1872-1876). Una meteòrica carrera, un uniforme carregat de medalles, títols, honors i càrrecs, contrapunt d´una llegenda negra que l´ha perseguit sempre. Avui és una plaça de Palma, a prop del Gran Hotel. El 1879 va ser nomenat capità general de les Canàries; el 1883, capità general de les Balears; el 1888, governador general de les Filipines... Fou senador vitalici fins que el febrer del 1896 va arribar a Cuba com a governador i general en cap. Tanmateix, no va poder evitar l´amarga derrota del 1898, i, de fet, fou cessat l´octubre de 1897 i tornà a la Península (en va deixar testimoni en Mi mando en Cuba, publicat l´any 1910). A Palma se li va retre un homenatge al Born.

En el volum de Ramon Codina Bonet (Manacor, 1936) El general Weyler i l´esquadra naval a Cuba s´analitzen precisament les seves actuacions en el camp de la Marina en aquest dramàtic context, molt menys conegudes que les activitats per terra. Les seves principals fonts són els arxius municipal i del Consell de Mallorca, documentació del Museo Naval de Madrid i consulta en diverses biblioteques de Palma.

En el preàmbul de l´obra l´autor ens explica l´origen prussià del seu llinatge patern, qui era la seva mare i el seu ingrés en l´Acadèmia d´Infanteria de Toledo. Admirador de Napoleó i de caràcter auster, però també altruista. A continuació, un resum del que va ser la Guerra de Cuba i els seus protagonistes. Codina se centra en els aspectes navals, vaixells militars i mercants, el finançament, el litoral, la meteorologia, l´artilleria de costa, la infanteria de Marina, les operacions... El llibre es clou amb els episodis posteriors a la seva actuació a l´illa caribenya fins a la seva mort el 1930. El llibre està il·lustrat amb algunes fotografies dels vaixells espanyols que participaren en el conflicte: creuers i llanxes canoneres, tots ells insuficients per enfrontar-se a l´esquadra dels Estats Units, moderna i poderosa.

Compartir el artículo

stats