Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Història

Recerca documental pel respecte i la dignitat

La història es pot entendre en tenir totes les dades i així poder analitzar-les i treure´n conclusions. Aquesta és la proposta de Papers tacats: causes franquistes a Alaró, una primera fita en aquest procés

Presentació del llibre.

A l´entorn de les festes patronals, l´Ajuntament d´Alaró ha presentat la publicació preparada per dos coratjosos trescadors en el rescat de la memòria històrica: Papers tacats. Magnífic títol per aquesta relació explicada de dades documentals vers les causes franquistes al municipi d´Alaró. La coberta reprodueix el paper tacat -vermell sang- del quadern que duia a la butxaca el batle Pere Rosselló Oliver de malnom Sa Maquineta quan amb intenció d´entregar-se no ho va poder fer: l´afusellaren sense més.

Papers tacats literalment i figurada són els que han aplegat conscienciosament els alaroners Marçal Isern Ramis i Bartomeu Noguera Vidal, en una feina a la que venen dedicant temps i esforços i que no s´acaba aquí. Aquesta vol esser una primera fita publicada en paper -una gran manera de donar-li fermesa i visibilitat- al projecte Totes les causes de l´associació Memòria de Mallorca. D´agrair l´interès del municipi en patrocinar la publicació, fent-se-la seva. Totes les passes en aquest compromís de donar llum a la memòria soterrada a les voravies ha d´esser benvinguda.

El treball presentat proposa un interessant pròleg de la ploma de l´historiador Manel Santana que situa l´interès de la publicació; un text introductori del que va suposar l´adveniment de les forces franquistes tot d´una a l´inici de l´encontre incivil, a cura de Marçal Isern, investigador entestat a retornar l´honorabilitat a les famílies que tant patiren la indignitat amb què els seus essers estimats desaparegueren o foren morts amb impunitat i sense poder enterrar i guarir els seus cossos; i finalment la interpretació amb reproduccions documentals del que foren els processos judicials contra alguns dels alaroners que ho patiren, recerca amb què ha tengut molt a dir Bartomeu Noguera, trescant arxius i racons, entre ells l´hemeroteca en que aquest diari que ens acull tresoreja El Correo de Mallorca o La Almudaina.

Alaró, ens recorda Santana, és un poble amb una trajectòria econòmica puixant ­-gràcies a la indústria de la sabata- amb gran efervescència social i ideològica, el que fa especialment interessant allò que hi succeí. El llibre analitza els mecanismes amb què, rere l´aixecament militar, el bàndol franquista pren immediatament represàlies contra les persones d´ideologia progressista posant en marxa una maquinària acusatòria que és la que es reflecteix en les causes documentals que han pogut replegar i de les que fan una anàlisi interpretativa.

Amb aquest estudi documental queda clar quines són les característiques generals d´aquests processos: en primer lloc, la por i l´angoixa que pateixen els acusats i les seves famílies, el que fa evident l´intent de trobar possibles atenuants no per explicar la veritat sinó per atenuar les conseqüències de les acusacions; l´angúnia que l´impacte emocional a un poble petit suposa és un altre afegit, que fa més cruel encara que els mateixos veïns es vegin implicats com a testimonis a les causes obertes, i per descomptat sense rebre cap suport dels nous protagonistes del poder en el poble, que han de consolidar la seva posició. "Aquesta illa va quedar a les fosques", conclou Manel Santana.

Compartir el artículo

stats