Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dolents

Quin llibre tan ben pensat! I tan ben elaborat!

Clotilde Perrin.

L´únic problema del que presentam a continuació es resol llegint el que es diu prudentment a la contraportada: "Llibres per als amants dels llibres". I això és Dolents, de Clotilde Perrin. Un llibre per estimar llibres. I quin és, el problema, doncs? La seva gran dimensió, 27,5 x 40,5 cm, molt poc apta per a les mans d´un infant (no és un llibre per a infants exclusivament). Perquè, a més, el llibre conté retalls i figuretes, trobam que fràgils, que cal manipular. És clar que, com hem comentat en altres ocasions semblants, el problema esdevé una virtut: cal que un adult llegesqui el llibre a un nin seu que s´asseu damunt els seus genolls o a la vora en un sofà o en el llit, abans de cloure els ulls i somiar amb el llop, l´ogre o la bruixa, els tres dolents d´antologia presentats en el llibre. Un àlbum, de veres, magnífic. Amb només 12 pàgines, si així podem definir-les.

Dolents desvetlla els secrets d´aquests tres dolents paradigmàtics: voraç, el llop, monstruós l´ogre, malèvola, la bruixa. En cada introducció, en primera persona, ells mateixos ens adverteixen del perill que comporta voler saber més d´ells, voler acostar-se més a la seva intimitat, voler comprendre´ls... És la gran força de la dolenteria rondallística: atrauen, fascinen, interessen. No ens importa. Volem conèixer el llop, i el gegant golafre i la bruixa lletja (que ens oculta el seu capell).

El llop ens pot menjar, i l´ogre; la bruixa ens pot encantar. Perill, doncs! L´àlbum, dividit així en tres parts, presenta el personatge dolent amb un breu text i amb un gran retrat amb secrets francament sucosos. Ofereix després, per a cadascun dels personatges, una història, diguem-ne, canònica: El llop i les set cabretes, En Jack i la mongetera màgica pel que fa a l´ogre, i L´Alioixa i la Baba Iagà, per a la bruixa. I dóna unes breus i curioses informacions bàsiques per reconèixer el personatge en questió: els punts forts i febles de la seva personalitat, els plats preferits, els objectes propis, les aficions, els trets físics... I finalment, mostra una bibliografia on es noemenen els principals contes (o tipus de contes) en què cada personatge actua. Una clara invitació a més lectures.

Les il.lustracions són divertides i intel.ligents, com ho és el llibre en el seu conjunt, i la construcció en el paper de la intimitat física dels tres és admirable, simple i eficaç. Vegeu, així, l´escena gàstrica en la panxa del llop, els tatuatges o el volum minúscul del cervell de l´ogre o el bell vestit de colors i dolços amb el que la bruixa es presenta sovint tan atractiva... Molt bé, aquest àlbum. I molt correcta la traducció de Marta Armengol.

Compartir el artículo

stats