Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Analema solar a la Seu de Mallorca

A l´analema solar l´extrem superior és al solstici d´estiu i l´extrem inferior és al solstici d´hivern, on el sol és a la posició més baixa a la mateixa hora

Analema Solar amb la Seu al fons. Xeix-Societat Balear de Matemàtiques

Què s´observa si es fotografia el sol des d´un mateix punt, a la mateixa hora, durant tot un any? Això és el que es pot veure a la composició d´imatges que es va elaborar a partir d´una cinquantena de fotografies (una per setmana), durant tot un any, a la mateixa hora, les 9.20 (hora d´estiu) i 8.20 (hora d´hivern), a la Catedral de Mallorca, vista des de la murada del Baluard de Sant Pere de Palma. En aquesta imatge es pot observar com el rastre del sol sembla fer una corba en forma de vuit, on els extrems són els solsticis. Aquesta corba és coneguda com analema solar.

L´extrem superior és al solstici d´estiu, ja que el recorregut aparent del sol serà més llarg, i l´extrem inferior és al solstici d´hivern, on el sol és a la posició més baixa a la mateixa hora. Per mor de l´orientació de la Seu, durant el solstici d´hivern, es produeix un efecte de llum que és com un immens calidoscopi. Aquest es forma quan els rajos de Sol entren per la gran rosassa de l´altar (Oculus Major) i surten per la rosassa del portal major, fet que es veu a la composició final. A la imatge també es noten alguns espais entre els punts, que corresponen a setmanes on la climatologia feia que no es pogués veure el sol. Les fotografies es varen realitzar per Josep Lluís Pol i Llompart i per Daniel Ruiz Aguilera, de la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX, i la composició definitiva es va presentar el passat 21 de juny de 2018, dia del solstici d´estiu, a l´interior de la Catedral de Mallorca.

Compartir el artículo

stats