Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

D´Illes curioses

La història es desenvolupa a Londres l´any 1946 quan el diari britànic The Times contracta l´escriptora i columnista Juliet Ashton per redactar un article pel seu suplement literari

Cartell de la pel·lícula que es va fer sobre el llibre.

La Societat Literària i de Pastís de Pela de Patata de Guernsey és una novel.la divertida i entranyable escrita per Mary Ann Shaffer (Virginia 1934-2008), bibliotecària de professió. En un viatge que feu a Anglaterra el 1980 s´assabentà de l´ocupació alemanya a les Illes del Canal, en un rampell va volar cap a Guernsey i va quedar fascinada amb la seva història i la seva bellesa. D´aquest viatge nasqué anys després la novel.la, que va acabar la seva neboda Annie Barrows a causa del deteriorament de la salut de la seva tia, fou publicada el juliol de 2008 poc després de la seva mort. Escrita amb humor i tendresa en un format epistolar és parla de llibres, d´autors, del poder de la literatura i de l´amistat.

L´illa de Guernsey forma part d´un conjunt d´illes de la corona Britànica situades al Canal de la Mànega, també conegudes com Illes del Canal o Illes Anglonormandes, representen els últims romanents del Ducat medieval de Normandia. A les illes el sobirà del Regne Unit ostenta el títol de Duc de Normandia. L´illa de Guernsey fou ocupada per les tropes alemanyes durant la segona guerra mundial.

"Van arribar el diumenge 30 de juny de 1940, després de bombardejar-nos dos dies abans.... van matar uns trenta homes, dones i nens.....Quan ningú no els responia atacant, van adonar-se que els britànics ens havien deixat indefensos. Van entrar pacíficament dos dies més tard i ens van ocupar durant cinc anys" així ho explica Eben Ramsey, un dels membres de la societat literària, a Juliet Ashton, la protagonista d´aquesta història, durant la correspondència que manté al llarg de la novel.la amb ell i amb els altres membres de la societat literària.

La història es desenvolupa a Londres l´any 1946. El diari britànic The Times contracta l´escriptora i columnista Juliet Ashton per redactar un article pel seu suplement literari. Volen tractar el valor pràctic, moral i filosòfic de la lectura, desplegat en tres números i fet per tres autors diferents. La Juliet ha de cobrir la part filosòfica del debat. És aleshores quan li demana a Adam Dawsey, amb qui també manté correspondència, si creu que a la seva societat literària li faria res ser inclosa en un article com aquest, ell d´immediat li respon que la societat estarà encantada i a partir d´aquí la Juliet comença l´intercanvi de cartes amb tots els altres membres, els quals li parlen dels foscos anys de l´ocupació alemanya i de les penúries que passaren. S´assabenta així de com va començar la societat, cap d´ells havia tingut abans experiències amb clubs de lectura i crearen les seves pròpies normes, llegien, parlaven i discutien de llibres i es van anar apreciant més i més. La societat va anar ampliant els seus membres i els capvespres junts van esdevenir moments alegres i enriquidors on gairebé podien oblidar la foscor de fora. Decidiren que les reunions no podien tenir lloc sense un petit refrigeri i un dels membres s´inventa amb els pocs aliments que tenien el pastís de la pela de patata, que estava fet amb un puré de patates, remolatxa per endolcir-lo doncs no tenien sucre i pela de patata com a crosta; la recepta es va fer famosa i va donar nom a la societat literària. Captivada per les històries que anava llegint a les cartes que rebia la Juliet decideix desplaçar-se a l´illa per conèixer els seus singulars amics, un viatge que canviarà la seva vida i la del grup per sempre.

Malgrat ser una història fictícia treu a la llum els fets que tingueren lloc a Guernsey durant la Segona Guerra Mundial. El Govern Britànic deixà les illes sense presència militar perquè considerà que no tenien cap rellevància estratègica. La vida a Guernsey canvià significativament durant l´ocupació alemanya. Es va passar a l´horari central europeu, el toc de queda es va imposar, confiscaren totes les ràdios i els habitants quedaren totalment desinformats, moltes famílies es dividiren perquè quan els alemanys entraren a l´illa la meitat de la població havia fugit al continent. El menjar es va fer escàs i a l´hivern de 1944 tota la població de Guernsey estava en risc de malnutrició i gana. L´arribada d´un vaixell amb aliments, contractat per la Creu Roja, va salvar moltes vides tant les dels illencs com les dels alemanys.

Als setanta anys i animada pel seu club de lectura Mary Ann Shaffer escrigué la que fou la seva primera i única novel.la La Societat Literària i de Pastís de Pela de Patata. Actualment s´ha dut a la gran pantalla i la pel·lícula s´estrenarà el mes d´octubre, això ha fet que el llibre es reedités, fet que impulsa la seva lectura.

Compartir el artículo

stats