Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Art

Passajant pels continents històric/artístics de la Nit de l´Art

De cara la Nit de l´Art a Palma, l´autora ens recomana alçar la mirada cap alguns dels preciosos edificis que acolliran algunes de les noves propostes

La Llotja.

Al mes de setembre la Nit de l´art ("la Nuit Blanche" a d´altres ciutats del món), omple de gent els carrers i carrerons del centre històric de Palma desprès del parèntesi estival per donar pas a la tardor. Galeries, Museus i d´altres institucions obrin les portes a la creació i al disseny amb un colorista ventall de propostes artístiques obertes a tot tipus de elogis, crítiques i comentaris: diria que n´hi ha per tots els gusts.

Més enllà de les exposicions, espectacles, performances i qualsevol tipus de manifestacions artístiques vos proposo alçar la mirada cap alguns dels preciosos edificis que acolliran algunes de les noves propostes: parlem dons dels grans continents històric/artístic de la nit de l´art sense desmerèixer en cap moment el conjunt de galeries i d´altres institucions que col·laboren amb bon gust i entusiasme a fer d´aquest esdeveniment un punt d´encontre dels amants de l´art.

Vos proposo un itinerari...

El passeig comença al centre cultural de La Misericòrdia , edifici començat al s. XVII, remodelat i reconstruït al XIX seguint pautes classicistes. Avui l´edifici mantén dos blocs entorn a un gran pati trapezoïdal central amb columnes dòriques a la planta baixa i jòniques al primer pis. A l´antiga capella de planta rectangular i volta de canó s´hi fan exposicions temporals i el jardí és l´espai destinat a escultures contemporànies. Passejant per les Rambles podem fer una aturada davant la façana neoclàssica del Teatre Principal : tres pisos acaben coronats amb un frontó a l´estil dels antics temples de l´antiguitat clàssica decorats amb escultures de temàtica mitològica, obra de Ricard Anckermann. Al pis inferior veiem tres portals amb arcs de mig punt; al primer pis, una fila de vuit columnes jòniques; al segon, les columnes segueixen l´ordre corinti.

El nostre segon gran continent és el més emblemàtic edifici del modernisme balear: el Gran Hotel, avui centre cultural Caixa fòrum obra de Lluis Domènech i Montaner (autor també del Palau de la Música catalana). La façana és un mostrari de decoració naturalista vegetal i animal present als arcs, capitells, motllures i finestrals combinats amb diferents mostres de ceràmica d´inspiració hispano-àrab.

La propera aturada ens duu a una de les grans novetats de la nit de l´art 2018: Can Balaguer des d´on es va fer un avanç de les propostes per l´edició d´enguany. L´edifici, premi Guillem Sagrera de rehabilitació arquitectònica 2018, es una casa senyorial urbana que l´ajuntament ha recuperat amb la voluntat de tenir un nou espai per esdeveniments culturals a la ciutat. Aturau una estoneta per gaudir d´un cafè en el seu pati central.

Arribam a la tercera proposta: el Casal Solleric, obra atribuïda a Gaspar Palmer, un dels espais expositius més visitats de la nit de l´art, ubicat a un Palau de la segona meitat del segle XVIII d´estil rococó (amb influència italiana) que va pertànyer al marqués de Solleric. De tot l´edifici cal esmentar el seu pati amb columnes de capitells de marbre rosa i la coqueta llotja amb 5 arcs que mira al passeig del Born, pulmó de la vida lúdica de la nostra ciutat durant molts d´anys.

Caminat cap a la mar passarem per davant el majestuós palau de Can March i el Palau de L´Almudaina. En aquest punt saludarem Ramón Llull per girar cap a la dreta on ens espera la Llotja dels mercaders, construïda per Guillem Sagrera, un dels principals edificis del gòtic civil balear amb quatre façanes limitades per torres octogonals als cantons i gàrgoles en forma d´animal. A la façana de llevant hi trobam el portal major dividit en dos per un mainell (com el portal del Mirador i de l´Almoina de la Seu ) i al timpà hi ha una magnífica escultura de l´Àngel Custodi de la Mercaderia.

Caminant pel Passeig Sagrera passarem per davant el Consolat de la Mar: no deixeu de mirar la seva façana i la preciosa galeria (loggia) plateresca amb una balustrada i cinc grans arcades.

La darrera aturada serà al Baluard, museu d´art modern i contemporani ubicat dins el perímetre del baluard de Sant Pere que formà part de les antigues murades renaixentistes que envoltaven la ciutat de Palma fins a principis del s. XX. L´edifici ocupa un lloc privilegiat que mira a la badia de Palma.

La terrassa del Baluard, un encisador mirador cap al Mediterrani, és el marc perfecte per acabar la nostra passejada: la romàntica badia de Palma amb les seves blavíssimes aigües, La Seu de Mallorca i el Castell de Bellver es vestiran de la posta de sol que caurà vençuda per deixar que la blanca lluna ens acosti la plàcida nit estival...

Compartir el artículo

stats