Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Infantil/Juvenil

Dones pràctiques

El llibre ens parla de dones que han creat enginys per facilitar la vida de la gent

Il·lustració del llibre.

I molt intel.ligents. A cada full girat de l´àlbum Inventores i els seus invents en trobarem una, la coneixerem. I sobretot, admirarem les propostes, els invents que cadascuna d´elles va ser capaç d´imaginar, de dissenyar i, en algun cas, de posar a l´abast de tothom. Claríssims textos d´Aitziber Lopez, i bones il.lustracions, clares, grans, simpàtiques de Luciano Lozano. Bon àlbum editat per Flamboyant. I molt oportú.

Inventores i els seus invents ens parla de dones que han creat enginys per facilitar la vida de la gent. La nostra vida. Aquí descobrirem que elles, les dones, han inventat (o en algun cas, han millorat des de qualque invenció anterior, i en algun altre cas, han intuït procediments i objectes que han estat la base de futures invencions) materials, estris, sistemes o aparells tan útils i curiosos com el kevlar, la xeringa mèdica, el rentaplats, el wifi o l´eixugaparabrises. Dones. Algunes científiques, d´altres no. Totes dotades de gran intel.ligència i de gran visió. Imaginen i creen.

L´àlbum és senzill, i ho agraïm en aquest cas. No pretén trencar motlles editorials, sinó informar sobre l´existència de dones inventores, i l´objectiu s´assoleix plenament i satisfactòriament. Vet aquí que el llibre conté una sèrie de noms de dones (14 si no ens hem descomptat) possiblement desconegudes en la més gran part dels casos, lligades a altres tants invents. Invents que van des de la cal.lefacció als cotxes (Margaret A. Wilcox, Chicago, 1838, enginyera mecànica pionera ) fins a un antecedent de llibre electrònic (Ángela Ruíz Robles, Villamanín, 1895, mestra). Però, és que fins i tot el Monopoly, el joc de taula, va ser cosa d´una dona: Elisabeth Maggie Phillips (Illinois, 1866)! Potser, l´única dona coneguda ara i reconeguda d´aquesta original i clarificadora nòmina és l´actriu Hedy Lamarr (Viena, 1914), perquè va ser actriu de cinema.

L´àlbum, a més, està molt ben estructurat: pàgina doble amb una gran il.lustració de base, requadre amb les dades essencials de la inventora i de la seva creació, i dos breus apartats complementaris de notes que amplien dades bé de la persona bé del seu invent. Dades que també ens informen d´un fet: alguna d´aquestes inventores no va poder registrar el seu invent perquè... era una dona. Regal imprescindible, doncs, als nostres nins i nines.

Compartir el artículo

stats