Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

QUÈ ÉS CULTURA

Què és la cultura?

La cultura és fer, desfer i refer: tesi i antítesi, anàlisi i síntesi

Sol, Terra, Mar.

La cultura és trobada: és encontre, és conflicte, és xoc i és carícia. És eixir d´un mateix per trobar l´altre, a veure mem què diu, què sent, qui és. La cultura és l´intent d´entendre el món. No és la certesa d´entendre el món. L´intent de trobar-lo: la recerca. L´intent d´entendre´ns. D´entendre l´altre i d´entendre´s un mateix. D´entendre la trobada amb l´altre com l´intent d´entendre´s un mateix. De la trobada amb l´altre com un espai, un lloc, i un joc, on trobar-se el tu i el jo. Com una xarxa de relacions que ens defineixen, un espai de comunicació que, dient altres coses, parla de nosaltres.

La cultura no ens salva, però ens ajuda a salvar-nos. Potser és l´únic que podrà salvar-nos de nosaltres mateixos. La cultura és tot allò en l´ésser humà que no és barbàrie, allò que ens feu baixar dels arbres, allò que ens empenyé fora de les cavernes. És allò que ens va fer pensar (o sentir) que potser, millor que caçar i recol·lectar, i si sembràssim. Cultura és el cultiu i per això cultura és cultivar-se. Llaurar, podar, eixarcolar. Sembrar, regar, colli. Assaborir i fer conserva. Cultura és, així mateix, per contra, a més a més, però, tanmateix, tant se val, què trobes. I la televisió, la televisió també és cultura.

La cultura és fer, desfer i refer: tesi i antítesi, anàlisi i síntesi. Com deia Joan Fuster, "Corregir i augmentar: això és la cultura". Cultura és el que l´antropòleg diu que és, i també el que en diu l´arqueòleg, i el filòsof, i el que en diu la bibliotecària i l´artista, el que diuen els índexs de lectura i els d´audiència i les fogueres de brics de vi barat dels punkies. La cultura és una mescla. El mite, la ciència, la religió. És, segons com, la falta de cultura.

La cultura no és el sol, ni els núvols, la terra o la mar, però sí ho és la forma d´anomenar-los: sol, núvol, terra, mar, i és cultura l´entonació que hi poses, i a qui ho dius, i per què ho dius. Cultura no és allò: és sobretot què en fas, d´allò. Cultura és, qui ho dubta, menjar i copular. Cultura és convertir el so de la pluja en ritme, el cant dels ocells en melodia, és transformar el menjar en gastronomia, fer del cau una llar i de la còpula un ball. Cultura són llibres, pel·lis, simfonies i còmics, i eixe silenci que deixen quan s´acaben, el solatge que en roman. Cultura és fins i tot el que queda de les lectures que ja has oblidat. I és aventurar-se a trobar alephs a cada cap de cantó.

Compartir el artículo

stats