Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Circ

Teatre, circ i titelles a les Illes Balears

L´autor presenta en aquest volum quinze treballs, majoritàriament inèdits, que s´emmarquen en la història de les arts escèniques referida sobretot a les Balears

Teatre, circ i titelles a les Illes Balears

Antoni Nadal i Soler (Palma, 1958) va començar a investigar sobre el teatre mallorquí contemporani publicant diversos treballs en els anys vuitanta en diferents revistes. El Diccionari del teatre a les Illes Balears (2003-2006), en el qual va col·laborar, va assenyalar un punt de sortida de noves recerques que, en part, ha recollit en aquest darrer llibre. De la mateixa manera que va estudiar el teatre perquè no hi havia gairebé res publicat llavors, la majoria del material que ha aplegat en aquesta ocasió aborden temes de bell nou poc tractats. Una novetat respecte dels estudis anteriors és que Toni Nadal no s´ha limitat ara només al teatre pròpiament dit, sinó a les arts escèniques en general.

Seguint la línia d´investigació que va iniciar l´any 1998 amb Teatre modern a Mallorca (1988) i que va continuar l´any 2005 amb Estudis sobre el teatre català del segle XX, l´autor presenta en aquest volum quinze treballs, majoritàriament inèdits, que s´emmarquen en la història de les arts escèniques referida sobretot a les Balears. En un primer capítol aborda la desconeguda història del circ a Mallorca: companyies, sales i espais escènics; el segon capítol és la transcripció d´una conferència sobre la normalització del teatre català a Mallorca, tot incidint en el model lingüístic; el tercer estudi tracta del món de les titelles o teresetes, amb els seus festivals internacionals des de 1999; el quart és un emotiu capítol sobre el teatre fet pels presoners francesos a Cabrera (1809-1814). A continuació, Nadal repassa les biografies d´alguns actors com Joan Balaguer, Joan Bonafè i Manuel Soto, d´empresaris com Enric Guasp i Pere Riutort, que van triomfar fora de Mallorca, així com d´Àngel Ruíz i Pablo com un exemple de l´accés dels autors illencs a les companyies professionals. Tot seguit presenta un panorama del teatre mallorquí des de l´Agrupació Dramàtica de Barcelona fins als efectes de la crisi econòmica del 2008, un capítol dedicat a les darreres edicions de dramaturgs balears i una notícia de les primeres Miniatures com són el teatre de barra i el microteatre, un gènere molt ben rebut pel públic actual. En els treballs següents examina la recepció del teatre de Shakespeare, Ibsen i Miller a Mallorca: Otel·lo, Hamlet i altres espectres s´han passejat des de finals del segle XIX pels nostres escenaris. Las brujas de Salem es representà al Teatre Sans el 1993 i Mort d´un viatjant al Principal el 2009, per posar alguns exemples.

Acaba el llibre amb un estudi del teatre gallec, tot influit per les classes del professor Perfecto Cuadrado a la UIB i de les traduccions de Josep Maria Llompart.

Compartir el artículo

stats