Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Santuaris plens de llibres

Pels amants dels llibres i de la lectura, les llibreries són llocs quasi màgics, entrem en elles amb una barreja de respecte, expectació i veneració

Marks&Co.

El tacte del paper, les cobertes dels llibres, l´olor.... ens avança tot el món d´aventures i emocions que resten amagades entre les seves pàgines; el món imaginari que ens transportarà més enllà de la nostra pròpia realitat i ens farà partícips d´altres vides, d´altres històries i perquè no potser també introduirà canvis en la nostra pròpia història.

La meva darrera descoberta ha estat Persephone Books a Lamb´s Coduit al barri de Bloomsbury de Londres. Fundada l´any 1999 Persephone Books és una llibreria especialitzada en reimpressions d´escriptores oblidades del període d´entre guerres. Els llibres tenen cobertes idèntiques d´un delicat color blau pàl·lid, les guardes estan fetes amb recreacions de papers pintats, d´estampacions, de teles, de robes o similars i cadascun d´ells va amb un punt de llibre del mateix estampat. És una llibreria petitona amb un mostrador decorat amb molta cura i amb un toc vintage que convida a posar la mà al pom i a entrar. A les quatre de la tarda aturen la feina i comparteixen una tassa de te i unes delicioses galetes típicament angleses amb la gent que en aquell moment es troba a la llibreria. L´espai és acollidor, gerros amb flors es troben repartits a les prestatgeries i una confortable butaca convida a seure i llegir mentre prenem el te.

Una altra llibreria que em va captivar per la seva originalitat fou The Sanctuary Bookshop a Lyme Regis, una ciutat costanera britànica de l´oest de Dorset. Aquesta llibreria, especialitzada en llibres de segona mà, està situada en una casa estreta de dues o tres plantes. Quan hi entrem trobem un mostrador central, que no és més que una taula on hi seu el propietari, el qual amb el seu peculiar estil encaixa a la perfecció en aquest espai. La sensació és de caos, d´un caos organitzat, el llibres es troben classificats per autors i a cada prestatgeria hi ha emmarcada la foto i el nom de l´autor o autora. És una llibreria on un s´hi pot perdre durant hores. Com a peculiaritat afegir que també és un Bed and Breakfast en el que les habitacions, com no podia ser d´altra manera, estan plenes de llibres.

I per acabar una llibreria londinenca que ja no existeix Marks & Co, però que mereix un record especial. Helene Hanff la va fer famosa amb la seva novel.la ´84 Charing Cross Road´, utilitzant l´adreça de la llibreria com a títol. L´autora d´aquesta història, una jove i extravagant escriptora americana, l´octubre de l´any 1949 començà una llarga relació epistolar amb el llibreter Frank Doel, inicialment demanant exemplars de llibres rars, difícils de trobar a Amèrica. Aquesta llibreria es dedicava sobretot a vendre llibres antics de literatura britànica. Vint anys més tard encara continuaven escrivint-se i la seva familiaritat es va anar convertint en una intimitat quasi amorosa. Aquesta correspondència excèntrica i encantadora va ser el tema de la novel.la d´Helene Hanff , la qual va fer famosa aquesta llibreria just quan ja havia tancat les seves portes al públic. ´84 Charing Cross Road´ és una vertadera joia literària per a tots els amants dels llibres i les llibreries. L´any 1987 va inspirar la meravellosa pel·lícula La Carta Final, que és el títol traduït de la novel.la, protagonitzada per la desapareguda Anne Bancroft i Anthony Hopkins.

Compartir el artículo

stats