Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Lectures per viatjar al passat

Heus aquí algunes recomanacions per a llegir els clàssics

Lectures per viatjar al passat

A l´hora de recomanar una lectura sobre el món clàssic per a les vacances d´estiu em decantaré per la literatura d´inspiració grecoromana, deixant de banda, no sé si encertadament o no, els clàssics pròpiament dits. No vull dir, però, que l´Odissea d´Homer, l´Eneida de Virgili o les Històries d´Heròdot no em semblin una elecció immillorable per a l´oci estival.

Dit això, esper no caure en el tòpic si aconsell la lectura del Jo, Claudi del gairebé nostre Robert Graves, un retrat fascinant del món dels primers emperadors romans des del punt de vista de Claudi, el beneit de la família, de qui ningú no va esperar mai res de bo i que per això mateix va sobreviure a un mar d´intrigues i va arribar, sense voler, a emperador. Els atractius del llibre són múltiples: el retrat dels personatges (com ara la meravellosa Lívia, que fa i desfà sense que li importin els mitjans per aconseguir el que vol) i el de la Roma del s. I, o la visió del poder que embriaga i que corromp, extrapolable a qualsevol època.

Més actuals però també en la línia de la novel·la històrica monumental tenim les exitoses novel·les de l´espanyol Santiago Posteguillo, autor de dues trilogies protagonitzades per dos grans personatges de la història de Roma, Escipió i Trajà, tots dos amb una especial relació amb Hispània. Concretament el segon, Trajà, considerat el millor emperador que va tenir mai Roma, era nascut a Itàlica, prop de l´actual Sevilla. La primera novel·la de la trilogia, Los asesinos del emperador, narra el regnat de Domicià, un monstre cruel i paranoic, el seu assassinat i el posterior ascens de Nerva i Trajà. És una novel·la molt llarga, però de lectura molt amena, amb personatges en la seva major part històrics, i un relat ple d´intrigues narrat amb bon ritme i ben documentat.

Per al més joves recomanaria dues adaptacions de clàssics romans. La primera és A la recerca d´una pàtria, de Penelope Lively, una recreació de l´Eneida de Virgili acomodada al gust del públic jove i convertida en una petita novel·la, però conservant, al meu parer, l´esperit d´aventura èpica i l´aurèola d´uns personatges immortals. A més, unes esplèndides il·lustracions ajuden el lector a submergir-se en l´ambient de la narració. En la mateixa línia es troba l´adaptació feta per Agustín Sánchez Aguilar d´una selecció de les Metamorfosis d´Ovidi; les històries, també acompanyades de precioses il·lustracions, tenen en comú les transformacions, algunes tan famoses com la de Narcís o la de Dafne. Una bona manera d´introduir-se en el món de la mitologia grega.

Robert Graves: Jo, Claudi, Edhasa; en castellà a Alianza Editorial.

Santiago Posteguillo: Los asesinos del emperador, Planeta.

Penelope Lively: A la recerca d´una pàtria. La història de l´Eneida, il·lustracions de Victor G. Ambrus, Vicens-Vives; també en castellà.

Ovidi: Metamorfosis, adaptació d´Agustín Sánchez Aguilar, il·lustracions d´Alan Lee, Vicens-Vives; també en castellà.

Compartir el artículo

stats