Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fet a l'illa

ANTONI LLULL MARTÍ

Qui hi té tranc ho endevina

Documenta, 396 pàgines, 22 €

Endevinalles

Els nostres avantpassats s´agradaven molt de les endevinalles, sobretot si eren en forma de gloses amb mesura i rima. El pare Rafel Ginard en va recollir 280, totes tradicionals, les quals incorporà al seu Cançoner popular de Mallorca. Si la recollida d´aquests enigmes hagués estat feta cent anys abans, és quasi segur que el nombre s´hagués incrementat considerablement.

Gonçalo M. Tavares

Jerusalem

Quid Pro Quo, 247 pàgines, 17.50 €

Entramat

A través d'un entramat de personatges perfectament estructurat, Tavares ens ofereix una davallada als abismes de la follia i de l'absurd, del desig i del dolor. Amb un estil que no renega de l'humor, sec i directe, amb tints negres, la noció del mal tenyeix cada pàgina i acaba per confrontar l'home amb la pròpia alienació.

JOAN MAS

L´espectacle

Consell de Mallorca, 354 pàgines, 11 €

Pensament

Joan Mas, el dramaturg per excel·lència, ofereix una imatge de la societat mallorquina del final dels anys setanta del segle passat, sotmesa a un procés vertiginós que transformava tant la política com l´economia i la societat, i que suposà, entre d´altres, una manera diferent d´entendre el món i de viure. Frustracions, desitjos, passions, incomprensions i odis conflueixen en un poble fictici, els habitants del qual veuen com el muntatge d´una obra de teatre amateur sotraga els seus fonaments.

MANEL SANTANA I MORRO

La plagueta vermella

Illa edicions, 19 €

La condició humana

En Pau és un home d´èxit ide conviccions aparentment sòlides. Però la condició Humana és massa feble quan es veu exposada a les temptacions i als diners ràpids, segurs amb operacions invisibles. Corruptes i corruptors enlairats en aquells anys d´abundor. Tot, però, deixa un rastre, evidències d´una vida subterrània. Aviat res no serà secret, sortiran els pedaços bruts. Aleshores compareix la vergonya, la mala

consciència. Més encara, quan ha decidit esperar l´acció de la justícia al poble de la

infantesa, a la casa dels seus ancestres.

Pere Juli Serra Pujol

Aplec d´etimologies suggeridores per a lectors curiosos

LL. Muntaner, 104 pàgines, 12 €

Filologia

Després del llibre Els mots en desús del català de Balears, Pere Juli Serra ens n´ofereix ara un altre, aquesta vegada relacionat amb l´origen dels mots. No es tracta d´etimologia estricta, que Coromines, el gran mestre, va tractar amb petjades de geni. Ell recull el fruit del savi etimologista, però l´amplifica, el dilata, el glossa amb rics apartats col·laterals, mostra de les seves lectures i d´una vasta erudició, on, a més d´explicar el significat de cadascun dels 21 mots seleccionats, afegeix una frase d´algun personatge.

RAQUEL SANTANERA VILA

De robots i màquines o un nou tractat d'alquímia

El Gall, 71 pàgines, 12 €

Poesia

Aquesta és una història que parla del poder i de la culpa, però, sobretot, de la capacitat de sotmetre a un altre de forma deliberada. Un altre a qui primer s´ha lliurat a l´eternitat i després se l´ha castigat amb l´abandó, amb el no dotar d´origen ni de final i, potser, ni tan sols de memòria, ni de casa. Semblant a una tortura infligida per una divinitat a una altra divinitat, així ho perceben els robots i la maquinària: aquest voler ser d´or i patir el plom, aquest voler ballar sota la pluja per sentir una primera i única enrampada. Mentrestant, la carn magra tot ho mira...

Compartir el artículo

stats