Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Natura

Estiu i Naturalesa

Estimar la Natura i conèixer-la també es pot fer durant els mesos d´estiu

Estiu i Naturalesa

L´estiu és temps de calor€ i d´aventures: de deixar enrera la rutina coneguda i assaborar nous horitzons. Temps de viatjar, malgrat que només sigui amb la imaginació, i l´ajut d´un bon llibre.

Recomanar llibres és quelcom subjectiu, i molt personal: com tot regal, depèn de qui el fa, i de qui el reb. Per això, més que recomanar llibres, compartiré amb el lector dos títols d´aventures amb els que un pot submergir-se una mica dins la natura€

La Invención de la Naturaleza, d´Andrea Wulf (Taurus, 2016). Tal vegada n´hagis sentit xerrar: és una biografia d´Alexander von Humboldt, naturalista i savi prussià dels ss. XVIII-XIX que va recórrer el món mesurant, observant i apreciant-ne la diversitat natural i cultural.

Considerat el pare de l´ecologia, fou un home universal: amb l´afany d´abraçar l´univers sencer, i relacionar totes les seves parts entre sí, Humboldt era capaç de moure´s a escala microscòpica, per llavors fer un salt a una escala planetària.

Tanmateix, de vegades les biografies aconsegueixen convertir personatges interessants en una prosa avorridíssima. No és el cas d´aquesta autora, que fa justícia al personatge que presenta i ens transmet un Humboldt inquiet, audaç, amb una curiositat insaciable, enamorat de les ciències —però també del que avui anomenam "humanitats"— i capaç de contagiar el seu enamorament als altres. La seva ombra és tan ampla y acollidora, que no serà mala idea aixoplugar-s´hi del xàfec estiuenc.

Donde los árboles cantan, de Laura Gallego (SM, 2011). He de confessar que no llegesc tanta literatura juvenil i infantil com m´agradaria (ai, les hores són limitades!); ocasionalment, però, agaf qualque novel·la, amb una condició: si no m´enganxa, no l´acab. I aquest títol, així mateix, me va enganxar.

Aquesta obra té una sèrie d´elements que, per gusts personals, m´atreuen: una ambientació amb reminiscències medievals, una protagonista forta€ i un bosc: un bosc que, malgrat convertir-se en refugi, no és ben bé amable. Senzillament, és —i és més, molt més del què podria dir-se a primera vista.

En certa manera, aquest és l´aprenentatge de la protagonista, na Viana de Rocagrís: renunciant al seu orgull de donzella noble i ingènua, es convertirà en una rebel perseguida que haurà d´amagar-se al bosc, i convertir-lo en el seu aliat per lluitar contra els bàrbars que han envaït el regne de Nortia.

I així te desitj un estiu ple d´aventures€ i molt bon viatge!

Compartir el artículo

stats