Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

¿Què és cultura?

¿Què és cultura?

Fountain (After Marcel Duchamp) de Sherri Levine.

Per a definir el que és la cultura cal tenir en compte molts d´aspectes que es relacionen entre si, tals com: les herències, els coneixements, els posicionaments, els llenguatges, els sistemes de creences i de poder, entre d´altres. La construcció cultural cal analitzar-la des de la diversitat de lectures i els punts de vista que es conformen. Al voltant d´aquesta necessària amplitud de mirades i en referència a una revisió teòrica de la teoria del relativisme cultural i el seus enfocaments, l´antropòleg Toni Rotget el passat dijous 5 d´abril, al seu l´article titulat: ´Sobre el relativisme cultural´, publicat per aquest mateix suplement.

Quan ens conformem com a persones, anem construint la nostra pròpia identitat sempre i en contacte amb tot el que ens envolta. Com éssers socials sempre estem en constant canvi, la cultura sempre és fluctuant i es manté dins la transitorietat.

A finals dels anys 80, el filòsof i sociòleg Zygmunt Bauman teoritzava amb el concepte ´modernitat líquida´ fent referència a aquesta idea de l´estat fluid i volàtil de la societat moderna, amb la dissolució de tot allò que fins ara ha estat fix i sòlit. Més endavant Bauman parla de ´La cultura en el món de la modernitat líquida´ on anuncia la fi de les élites culturals en les quals el seu patrimoni era ´l´art elevat´ i contemplaven amb despreci el que era comú, dóna per acabat el temps en el qual un gust refinat o vulgar era indicació d´un estatus social determinat. Ara, el capitalisme i la globalització, les migracions i les interaccions de les poblacions, creen nous llaços entre identitat i nacionalitat, i és per aquest motiu com bé senyala l´autor, que ens hauríem de demanar per a la necessitat d´establir nous diàlegs per a la recerca del pro-comú.

Des de la diversitat de posicionaments que conviuen a l´actualitat, i des dels paràmetres de la postmodernitat envers la modernitat, s´està donant un gran gir a la manera d´entendre la cultura, encara que ens resta molt de camí. Quan parlem de ´democratització cultural´ versus ´democràcia cultural´, en el cas de la primera parlaríem des d´un posicionament direccional i patriarcal mentre que la segona parteix de la diversitat i la igualtat per a tothom. És en aquest punt en el qual apareixen la mediació cultural i l´educació com a eines adients per crear els ponts, les xarxes i dur a terme nous diàlegs per a conformar la cultura.

Des de les arts visuals i en perspectiva de gènere, l´obra "Fountain (After Marcel Duchamp)"1991, de l´artista Sherri Levine, per a mi podria ser un exemple significatiu en el qual es representa i re-interpreta un nou paradigma cultural.

Compartir el artículo

stats