Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Infantil/Juvenil

Incomptables novetats

Per als lectors que ja saben que llegir és una exigència, és molt recomanable La Verònica vol un amic de Pep Molist, amb il·lustracions d´Ona Caussa

Pep Molist.

És temps de falzies i de floracions, de papallones i d´abelles pol·linitzadores. La primavera anuncia -encara que sigui amb intervals impertinents de mal temps- l´estiu que ja es percep en l´horitzó del calendari. Les editorials floreixen també. Novetats a caramulls. Sant Jordi convida a la lectura -abans i després de la celebració. Es presenten productes de tota mena: àlbums, contes, relats breus, novel·les... Hi ha activitat, els creadors treballen, bona notícia: autors i il·lustradors. Potser es publica massa? Quant és massa? Qui gosa definir els límits de producció editorial que convenen? Es treballa, i això no és dolent. En castellà i en català. Imaginam que també en basc i en gallec. Això és riquesa. Si hom sap considerar-la positivament.

Animallibres, una cessió editorial de Bromera, remet als crítics un paquet de nombroses novetats en català. Quines destacar, d´entre tantes? Primer, la reedició de L´escarabat verd, de Mercè Canela, obra que prové del temps en què escriure en català per a infants era un repte, una necessitat, quasi un deure civil i, especialment, una il·lusió: s´obrien nous camins literaris als Països Catalans. Parlam de l´any 1977. La novel·la és d´aventures en un marc històric (Cartago). Dibuixa, bé, amb congruència descriptiva, Laura de Castellet.

Per als lectors que ja saben que llegir és una exigència, és molt recomanable La Verònica vol un amic, de Pep Molist, amb il·lustracions d´Ona Caussa, clares, significatives, entenedores. L´amistat, i els seus deures i els seus dons, i les dificultats i esforços que comporta, és posada amb simpatia a l´abast del lector. Habitualment, els contes de Molist provoquen el somriure i permeten una fàcil comprensió de les situacions que s´hi exposen.

Teresa Blanch proposa una intriga també simpàtica a No despertis vells fantasmes!, un advertiment intrigant. Il·lustra Cristina Picazo. Text ben escrit, dibuixos igualment ben elaborats, amb gràcia. Problemes i misteris casolans, en una comunitat de pisos. Amb veïnats diversos. Hi ha un ratolí. Laments que esfereeixen i que inciten a la descoberta. I a la unió de forces. Solidaritat necessària, quan la injustícia és evident. Una novel·la de colla.

Columna de fum, de Jordi Fenosa ja és per a lectors més grans, adolescents. La qualificam de novel·la d´aventures i també de línia conservacionista i humanitària, ja que ens parla d´incendis forestals, i d´allò que de vegades oculten (o manifesten). Ens agrada particularment el joc de relacions entre els personatges, voluntaris i voluntariosos, molt versemblants i amb bon humor (i amb gran afecte). I que no perdin el coratge quan intueixen, i a la fi posen en evidència, el negoci odiós que es fa en un cert indret del paratge que intenten protegir dels focs. Hi ha ofici. Diàlegs vius. Accions possibles. Una bona resolució.

Varietat, doncs, en les propostes d´aquesta editorial, i així en totes, gairebé. Triar és difícil. No hi ha obres mestres. Hi ha ganes. Mostrar les diferents propostes és la nostra feina. La feim amb gust en aquest cas. I en tots els altres.

Compartir el artículo

stats