Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

QUÈ ÉS CULTURA

Caos permanent per un cosmos sempre inestable

Sense escatir ara conceptes ni continguts de cultura (coneixements, tradicions, formes de vida, etc.) hi ha un substrat bàsic que cal servar, cuidar i curar. Sobre aquest canemàs primari i primer pot brodar-s´hi tot. Però la trama no ho aguanta tot. Millor dit, sembla aguantar-ho tot, però se veu sovint la filassa. Cultura és qualsevol "acció" en sentit ample: incideix en el pensament i aquest genera cultura. Això sí, canemàs o trama urgent i permanent: pensar una altra manera de pensar. Un pensar també emotiu, cordial, imaginatiu, distint, extravagant... que dóna pas i lloc a una cultura de la pregunta, del qüestionament, de l´interrogant, de l´estranyesa, de l´astorament. Cultura a la contra. Pensament i cultura de l´heretge, de l´artista,, de l´idiota, del poeta, del místic, del savi del poble... En sigui més o manco conscient el subjecte. A més pensament manco subjecte subjectat, alineat, alienat, i més subjecte -i per extensió més poble- original, singular, marginal, lliure.

De necessitat cal qualificar el saber, voler i poder atrevir-se a pensar. Hi ha massa mandra, ignorància i dimissió. Cal repensar, reciclar el pensament, pensar d´una altra manera de la manada, mamada i a la moda. Es repeteix en fórmules frívoles la mateixa prohibició: "No cal que penseu, fiau-vos dels nostres raonaments; podreu dedicar-vos a la diversió que nosaltres mateixos us oferirem, perquè no us amoïneu pensant-la". Cal reeducar el paladar i les sensibilitats per no embadalir-se davant un ram de roses, "tan meravelloses que semblen de plàstic".

Cal reforçar la llibertat de pensament, de manifestació i d´expressió per no repetir l´amén a la "voz de su amo" o com a eco vergonyant i vergonyós als caps de papes, popes o dels gabinets d´imatge, "rebaixes" dels antics i més nobles gabinets d´estudi i de planificació. El culte i cultura fatals de l´aparença i de l´espectacle. I també la credulitat del tot és ecològic, biològic, etc. El traspàs fatídic de la intel·ligència de les persones al productes: edificis, targetes, cotxes, ciutats, illes intel·ligents. El davallament i la caiguda del seny i la llibertat més en poder que veritat, més mentida i postveritat que democràcia, més estadístiques que històries, més internet que saviesa, més datismes (dades i dates) que comunicació, més força que enginy, més manya que art, més policia i jutges que diàleg, més ciència de números que amor de persones (amància).

Resolguem les tensions dinàmiques amb l´afirmació vibrant de la natura i la cultura, l´àngel i la bèstia, Déu i el dimoni, el jo i el món, el pa i les roses. Una anàlisi cultural no està renyida amb una anàlisi estructural, en una valoració feta en clau de llibertat dels pobles i de justícia social. Per fugir del parany cultural(ista) és obligada la referència als vençuts o la preferència per les víctimes de tots els sistemes totalitaris. Avui grans i petites globalitzacions, les escapçades "igualacions". No. "El dissabte és per a l´home, no l´home per al dissabte".

Mare, pare o comare, copare de lucidesa resistent, dissident. Una nova cultura política, més ampla que la partidista, més fonda que la representativa en parlaments i ajuntaments, més vera que la que ens serveixen els mitjans. Una cultura acollidora i amable però que fuig de que "tot val, perquè res val". Una cultura respectuosa de les diferències -contraculturalitat, interculturalitat- que demana elevar el llistó de les identitats. Alerta a córrer el perill de tenir una casa, diran més habitable, però sense ocell viu dins la gàbia.

Pel que deim el pont sobre el qual "pivotam" i en el qual més ens urgeix treballar és el pont o el camp del pensament i de la cultura èticomoral, això és, el camp dels valors, les finalitats, les orientacions. Sense orgull. Pluralisme cultural implica pensar, debatre i apostar per creacions noves. Abocats al vertigen -caos permanent- d´allò inèdit, de les retxilleres que alliberen alternatives, per damunt, més enllà i més endins, dels estereotips culturals vigents -el cosmos sempre inestable- perquè el far il·lumini i el gall canti dempeus la dignitat de la persona i del pobles.

Compartir el artículo

stats