Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Shakespeare forever

El passat dilluns 23 d´abril es va celebrar el Dia del Llibre. Aquesta data coincideix amb la mort i es pensa que també amb el naixement...

William Shakespeare.

El llegat literari de Shakespeare és sens dubte conegut mundialment, però poc se´n sap de la seva vida, s´han fet moltes especulacions sobre qui era realment, si fou o no fou ell el qui escrigué l´extensa obra que coneixem. Alguns historiadors han qüestionat fins i tot la seva existència basant-se en l´escassa evidència que d´ell es té, no s´han trobat documents privats sobre ell apart d´un testament on explicava meticulosament com s´havien de repartir les seves possessions, però no feia cap menció al seu llegat literari. Les teories sobre qui fou realment són moltes, s´han citat molts noms com a possibles autors de la seva obra entre ells Francis Bacon, Christopher Marlowe o William Stanley. La creença que algú altre fou l´autor dels escrits i ell purament un nom per encobrir la vertadera personalitat de l´escriptor real és una teoria que segueix existint i que refusa morir. Quasi tota la negació es basa en la creença que la magnitud de la seva obra no es troba reflectida en el que sabem d´ell com a persona. Hi ha una desconnexió entre la seva obra i la seva vida. El coneixement sobre literatura, llenguatge, vida cortesana, viatges a països remots que es troba en la seva obra té molt poc a veure amb la seva realitat personal com un actor sense educació universitària. Ara bé també trobem els que creuen ferventment que Shakespeare fou l´escriptor que nasqué a Stratford-upon-Avon un mes d´abril i que fou realment ell el qui escrigué la magnífica obra literària que ens ha arribat i de la que gaudim.

Un altre tema motiu d´especulació sobre Shakespeare és el de la seva orientació sexual arran dels seus sonets, els quals parteixen de l´amor com a tema central i es diu que en ells el poeta parla en primera persona i obre el seu cor, se´ls considera una mica la seva biografia. Estan dividits entre els dedicats a un jove (de l´1 al 126) la identitat del qual no és clara, el candidat més popular és Henry Wriothesley, tercer Earl de Shouthampton i els dedicats a una dama (del 126 al final). Per a un lector actual evidentment no hi ha res de problemàtic en el fet de que la majoria dels seus sonets estan escrits des d´un narrador masculí a un amant també masculí, però situats al segle XVI o XVII va provocar polèmica. Polèmics o no d´alguns d´aquests sonets n´hi ha una magnífica versió musicada que va fer Rufus Wainwright l´any 2016 en el seu àlbum Take All My Loves, especialment el sonet 40 i el sonet 29.

Fos qui fos Shakespeare la seva obra té avui en dia la mateixa vigència que tenia fa quatre segles i sinó fitxem-nos en el que diu l´assistent del duc Frederic a la comèdia Al Vostre Gust: "tot el món és un escenari, i tots els homes i dones són actors; tenen les seves entrades i les seves sortides, i un home pot representar molts papers..."

ANDRE GIDE

El Prometeu mal encadenat

Ensiola, 136 pàgines

Autor clàssic

Aquests és una narració filosófica de color simbòlic i ànim innovador. Parteix de la trilogía d´Esquil sobre el mite de Prometeu, el benefactor dels homes que fou encadenat per Zeus a les altures del Caucas per haver-los donat el foc.

GABRIEL JANER MANILA

Disputa de l´ase. Homenatge a Turmeda (articles 2010-2013)

Lleonard Muntaner, 312 pàgines

Articles

Al llarg de quatre anys Janer Manila va arribar a mantener amistat amb un ase ronyós mi savi que tenia el seu recer i pasturava tranquil pels camins que menen al campus universitari de la ciutat de Mallorca. Aquest llibre recull articles publicats a Diario de Mallorca i que parteixen d´aquesta amistat.personatges femenins.

TOMEU MATAMALAS

Nova Esmirna

Món de llibres, 344 pàgines, 19 €

Colonitzar

El 1768, el metge escocès Andrew Turnbull, aprofitant la bona oferta que el govern britànic havia presentat als seus súbdits per tal de colonitzar les terres de la Florida, decidí fer-se càrrec d'una extensió de terreny de prop de cent-mil acres. Aquelles terres inhòspites, bona part aiguamolls infectes farcits de mosquits, llangardaixos, serps verinoses i caimans, estaven situades a unes setanta cinc milles al sud de Sant Agustí, a la ribera de l'ansa d'Els Mosquits.

ANTÒNIA VICENS,

JOSEP M. LLOMPART

Vocabulari privat

Adia, 174 pàgines, 16 €

Correspondència

Vocabulari privat és un recull que es compon de cinquanta relats entrecreuats entre Antònia Vicens i Josep M. Llompart. La infantesa, l´adolescència i la joventut d´una nina a un poble rural i d´un nin a la Palma més classista d´abans i de després de la guerra. Una illa descoberta amb una mirada molt personal. Dues vides, que en un primer moment poden semblar antagòniques, unides gràcies a la literatura. Els relats acaben el dia que Antònia Vicens es presenta a casa de Josep M. Llompart amb els primers escrits.

GUILLEM SINTES ESPASA

L´expansió urbanística del Maó Il·lustrat arran de la desamortització de 1798-1808

Institut menorquí d´estudis, 280 pàg., 18 €

Urbanisme

La primera desamortització de 1798-1808, durant el regnat de Carles IV, mai no estudiada fins ara dins la historiografia menorquina, va transformar profundament la ciutat de Maó urbanitzant espais com les tanques del Carme o el cap de Creus d'acord amb paràmetres il·lustrats. Van ser eclesiàstics, juntament amb particulars, els qui van treure al mercat terres de la seva propietat amb una sèrie d'obligacions imposades per la Universitat de Maó.

XAVIER CANYELLES FERRÀ

Gonellisme. Particularisme

i secessionisme lingüístics

a les Illes Balears

Documenta, 464 pàgines, 32 €

Pol·lèmica

Aquest estudi tracta del fenomen sociolingüístic conegut per gonellisme, mot que procedeix del pseudònim Pep Gonella adoptat per l´advocat i polític Josep Zaforteza en la famosa polèmica de l´any 1972 sobre la identitat lingüística i l´estandarització del català a Mallorca.

Avui el gonellisme fa referència als sectors contraris a la unitat de la llengua

catalana o a la normalització lingüística a les Balears.

Compartir el artículo

stats