Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Adéu a la morralla

Gabriel Mestre Oliver es desfà a Excés d'equipatge del focus corrupte

Gabriel Mestre Oliver.

Posa Gabriel Mestre Oliver (Portocolom, Mallorca, 1949) a Excés d´equipatge (Un cop d´ull) el focus a la corrupció urbanística, salvatge i depredadora, que ens ha assetjat durant els últims anys. La novel·la, la sisena dins la seva producció literària, comprèn 24 capítols, en què van apareixent de forma intermitent -com si d´una consecució d´escenes teatrals es tractés- els habitants de Calderitx, el poble fictici on transcorr l´acció, els trets del qual són superposables als de Felanitx.

D´aquesta forma, el llibre, que segueix l´habitual línia de l´autor de partir d´una realitat quotidiana per assolir una altra d´alternativa, té un marcat caràcter fatalista, pel quefer brut dels seus personatges, que per la premura d´accelerar tràmits administratius (llicències d´obra en dubte) o per millorar la seva posició o estatus, obtenen com a resposta l´autodestrucció; un buit que, irremediablement, no concep una volta enrere. La narració condensa la idea de catàstrofe, però evitant recarregar allò contat amb excessiva adjectivació, optant pel bon ús del diàleg per definir les característiques dels personatges d´aquesta novel·la que Mestre, col·laborador habitual del suplement cultural Bellver, començà a escriure fa una dècada.

Ens brinda el relat qualque toc a la realitat més recent, com quan es parla d´una supressió o bloqueig de camins veïnals, i una sèrie de personatges variats: una parella amb embolic de faldilles per mig (amb excel·lent joc especular entorn al temps i l´espai i flaixos recordatoris); un mafiós; un visionari a qui ningú creu; un advocat especialitzat en la defensa d´aquells càrrecs d´un partit que es veuen imputats en qualque assumpte de corrupció o un batle que després d´un encontre fortuït amb una membre de l´oposició i distensió posterior, torna al ´i tu més´.

Pretén també Mestre desfer-se del consumisme, de l´excés d´equipatge derivat de l´acumulació, recorrent a una tia que li recorda a la seva neboda allò dolent de la materialitat. No obstant això, fes el que jo et digui i no el que jo faci: "sembles la més pija de tot Mallorca, i llavors resulta que parles com una militant d´esquerres", contesta la jove plantant cara a la hipocresia aliena.

Compartir el artículo

stats