Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Assaig

El vertigen de la vaida

El llibre treu a llum molts dels personatges i pensadors universals, un ample glossari que va des de Plató a Rousseau o de Kant a Pla

Xavier Rubert de Ventós.

Hi ha autors que només presentà el llibre obtenen un gran ressò mediàtic, reben comentaris i crítiques -bones o no-, els seus llibres els trobes a gairebé totes les llibreries, etcètera. En el cas dels assagistes, la cosa canvia. Apareixen sobtadament al caramull de novetats, en alguns casos, aquells en que l´espai de la llibreria permet col·locar-los per autors o editorials o també per temàtiques, en qualsevol cas, no són autors que han estat anunciats arreu i més aviat són altres aspectes els que ens demanen atenció.

A mi m´ha passat en el cas de "Si no corro, caic" de Xavier Rubert de Ventós que, quasi d´amagat en cridà l´atenció. Resulta que la portada és d´un artista prou reconegut en l´escena plàstica, segons dels seus 5 fills, Gino Rubert. La imatge en qüestió resulta tant potent com les que treballà abans per les edicions de "Dimonis íntims" (E62, 2012) i "Manies i afrodismes" (E62", 1993) o per a la trilogia i posteriors llibres de Millenium, la famosa saga d´Stieg Larsson. Tot i que, en aquest cas, la il·lustració dona compta d´una estampa familiar, com el retrat d´una vida on cada personatge té la seva pròpia història en l´entorn familiar. Fet i fet, podria servir per il·lustrar qualsevol narració del reconegut John Cheever.

I en part és així, tot i que estam davant un recull de idees, pensaments, cavil·lacions, aforismes també, recopilats a partir de les nombroses llibretes que l´autor ha fet servir al llarg de més de cinquanta anys d´autoria i ensenyament. Tot i semblà un llibre pòstum, el mateix autor ho reconeix, la selecció dels textos parteix d´una vocació per il·lustrar mitjançant les reflexions, el recorregut d´una vida plena de cantonades, matisos i racons, moltes d´elles punt iniciàtic de qualsevol altre text més profund i ordenat fruit de la seva vessant filosòfica.

El llibre està organitzat a partir de relats que poden tenir un nexe comú tot i parlar de coses diverses. De les divuit entrades que proposa l´autor i la seva editora, cap d´elles suposa un títol com a referència del que es pot llegir a les menys de 10 pàgines de cada apartat. Curiosament, en alguns dels textos si hi figura una data, que situa el pensament en un context temporal que permetrà, al futur biògraf, associar aquest pensament a un esdeveniment tal volta important.

Com és de suposar, el llibre treu a llum molts dels personatges i pensadors universals, un ample glossari que va des de Plató a Rousseau o de Kant a Pla. Si la seva obra assagista gira entorn a l´ètica i l´estètica, no li manca la crítica a l´art contemporani. Tampoc hi manques les pulles polítiques actuals, sobre les que sobresurt el seu pensament catalanista i independentista, sense oblidar el seu passat de polític militant, quan declara "soc nacionalista i socialista". Tampoc deixa de banda la seva vida com a pare i entorna el mea culpa per no haver passat prou temps amb els seus, tot i que com ha declarat recentment: Som ells i jo, i després hi ha la resta del món.

Compartir el artículo

stats