Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Coca dolça amb albercocs

A les acaballes de la primavera, a punt d'entrar l'estiu, és quan els albercocs es troben en un moment òptim. Els de Porreres tenen anomenada

A la coca d'albercocs també se li pot afegir pilotets de sobrassada.

Aquesta fruita dolça i molsosa que els romans introduïren a Mallorca, experimentà el major creixement al llarg del segle XIX i molt especialment, quan la fil·loxera destrossà les vinyes illenques. Extenses zones de Mallorca, arrabassaren la vinya i hi sembraren arbres fruiters com ametllers, figueres, albercoquers... No és casualitat que els pobles que iniciat el segle XX exportaven gran quantitat d’albercocs secs, fossin Porreres, Felanitx i altres propers, que abans havien estat grans exportadors de vi a França.

Ingredients:

Albercocs xapats, 350 g de farina de força, 2 patates grosses, (700/750 g entre farina i patata), 3 ous, 200 g de sucre, un tassó de llet tèbia, mig tassó de saïm (o d’oli), 25/30 g de llevat premsat, canyella en pols, ratlladura de clovella de llimona, sobrassada (opcional) i sucre molt.

Preparació:

Dins un ribellet aixafarem les patates fins que es converteixin en una pasta fina.

A part, fondrem el llevat amb la llet tèbia i la mesclarem amb la patata. Hi afegirem els tres ous sencers i hi diluirem el sucre.

Hi anirem afegint la farina passada per un sedàs, així com la ratlladura de clovella de llimona. Treballarem la pasta fins que sigui molt fina.

La pasta no ha de sortir espessa; si fos necessari, hi posaríem menys farina. La deixarem tovar, tapant el ribell amb un drap de cuina.

Tornarem agafar la pasta, li afegirem mig tassó de saïm i la tornarem a pastar; altra volta, la deixarem tovar.

Posarem un paper vegetal al fons d’una llauna de costats alts; hi estendrem la pasta de manera uniforme i la deixarem reposar uns 30 minuts més.

Introduirem la coca al forn, a foc moderat. Uns 15 minuts després la traurem i hi col·locarem els albercocs xapats (així no s’enfonsaran tant) amb el buit mirant cap amunt. A dins hi posarem un polset de canyella i de sucre.

A dins els albercocs o al costat, hi podem posar pilotets de sobrassada.

Tornarem a enfornar la coca uns 30 minuts més, malavejant que no es cremi.

l Una vegada fora del forn, l’empolsimarem de sucre molt per tota la superfície.

l Si utilitzam llevat ràpid s’evitaran els tres tous, però la coca no serà la mateixa.

Compartir el artículo

stats