Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula

Un vi blanc sense residu, net i lluent

Albaflor, blanc 2019, Vins Nadal

Un vi blanc sense residu, net i lluent

L'entrada de sang nova a una empresa sol aportar frescor i vitalitat. En el cas de Vins Nadal, l'encarregada de donar aquesta embranzida ha estat Esperança, la quarta generació d'aquest celler de Binissalem, creat pel seu besavi el 1932. Devers, l'any 2000 s'hi va posar a fer feina i a prendre decisions, juntament amb son pare. De fet, la seva tasca continua un llegat familiar que, tot i els canvis que ella hi ha introduït, es conserva i n'és l'emblema. Esperança ha apostat per quatre pilars: reivindicar les varietats autòctones, fer un vi de proximitat, defensar la cultura de Mallorca i fer una viticultura sostenible, sense pesticides. Els seus vins no tenen la segell ecològic, però és l'únic celler de l'illa que els certifica com a residu zero. M'explica que defensa aquest sistema perquè no té gens de burocràcia i que consisteix a analitzar el vi, a través d'una empresa independent, d'una manera transparent cap al consumidor. Tita Nadal també fuig de la globalització vinícola: "si es posa de moda fer un tipus de vi, per exemple un rosat de color de pell de ceba, tothom intenta fer el mateix. Nosaltres no entram en aquest joc, per a mi és molt important ser honest amb mi mateixa i fer vins únics i irreproduïbles". Bona mostra és Albaflor, una denominació que recorda el nom del primer vi que va fer l'arxiduc Lluís Salvador a Mallorca. Com a curiositat cal dir que Albaflor també era com es coneixia al segle XIX el vi de raïm Malvasia fet a Banyalbufar. Vins Nadal va treure al mercat Albaflor l'any 1995. L'anyada que presentam és la de 2019, il·lustrada per l'artista mallorquí Albert Pinya. Hi predomina -amb poc més del 50%- el Premsal Blanc, seguit de Chardonnay, Moscatell i Macabeu. Se selecciona el raïm i cada varietat es fermenta per separat. Després, se'n fa el cupatge, excepte de Chardonnay, que roman 3 mesos en bota. Per acabar, el cupatge final reposa sobre els pòsits durant 6 mesos. En vista, té un groc de palla pal·lid, amb notes verdoses. És lluent i net. Hi destaquen aromes de flors blanques. En boca és vi fresc i afruitat.

Compartir el artículo

stats