Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Gelat amb quartos

Per la festa del Corpus (dijous, dia 11) era tradició ­menjar gelat, a ser possible amb algun quemullar. Podem fer ambdues coses a casa

Quartos casolans amb gelat d'ametlla.

Tot i que el Corpus -com els altres dos dijous lluminosos de l’any, segons la dita popular- passa gairebé desapercebut a l’actualitat, si fem memòria trobarem una festa molt lluïda, amb funcions religioses espectaculars, amb una vessant social important, com l’estrena de roba de temporada o primeres comunions. Es festejava, de qualque manera, l’entrada de l’estiu i sovint se celebrava amb alguna pasta dolça amb gelat, fet possible gràcies als nevaters que conservaven la neu pitjada dins grans depòsits de pedra situats estratègicament a llocs ombrívols de la Serra.

Ingredients:

Per al gelat:

l 1 paquet de flam, 300 g d’ametlles torrades, 1 L de llet, una branca de canyella, clovella de llimona, 1 cullerada de sucre, un glop d’aigua i 200 g de sucre fi.

Per als quartos (sortiran unes 18 capcetes):

l 1 dotzena d’ous, 200 g de sucre fi i 200 g de farina de fècula de patata o midó de blat de moro (maizena).

Preparació:

Per als quartos:

l Separarem els vermells dels blancs de l’ou.

­­­­l Apujarem els blancs al màxim, mentre hi mesclarem, poc a poc, el sucre.

l Tot seguit hi anirem afegint d’un en un, els vermells, remenant contínuament amb les varetes.

l Hi afegirem, poc a poc, la farina de midó tamisada, mentre ho seguim agitant.

l Omplirem les capsetes de paper (les trobarem a botigues especialitzades). Tendrem el forn calent a 200º i l’abaixarem a 180º en introduir les capcetes, molt juntes, al llarg de 12 minuts. Han de resultar ben esponjades; mentre pesin, és que no són cuites. Hi empolsimarem sucre fi.

Per al gelat:

Capolarem finetes les ametlles juntament amb el sucre en pols. Ho reservarem.

Posarem la llet al foc amb la canyella i la clovella de llimona.

A punt de bullir hi tirarem el flam, fos abans dins dos dits de llet. Tot seguit hi afegirem l’ametlla i el sucre. Tan sols dues girades, i ho aturarem.

Farem un caramel líquid al foc amb 1 cullerada de sucre i 1 glop d’aigua. Quan tengui el coloret de mel, ho ficarem dins la mescla anterior, remenant fins que s’haurà fus i integrat.

Congelarem la mescla al manco dues hores.

Servirem un pilot de gelat d’ametlla vora un quarto.

Gràcies, Bàrbara Monserrat Mas.

Compartir el artículo

stats