Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula

Un vi de glaç molt golós ideal com a aperitiu

Dolç de gel, Vinyes Mortitx

Un vi de glaç molt golós ideal com a aperitiu

Hi ha vins especials com és el cas de Dolç de Gel, elaborat per Vinyes Mortitx. Aquest tipus de vi, anomenats vi de gel (o de glaç), són típics de les regions fredes d'Alemanya, tot i que actualment Canadà n'és el major productor.

Vinyes Mortitx són pioners en fer-lo i l'elabora des de l'any 2007 amb les varietats Muscat, Riesling i Malvasia. Com que no usa raïm sobremadurat, com fan a Alemanya, Canadà o Àustria, el resultat és un vi més fresc. Llorenç Coll, enòleg de Mortitx, n'explica el procés: com que a Mallorca el raïm no es congela de forma natural a la planta, se'n fa una crioextracció, és a dir, el raïm es congela dins cambra refrigerada durant un cap de setmana. Després es premsa de manera que l'aigua queda congelada dins el raïm i el most que en surt és més concentrat en sucre (que no se n'hi afegeix cap), en aromes i en acidesa. Després fermenta, cada varietat per separat, i se'n fa el cupatge que reposa durant un any en botes usades de roure de 400 litres. El resultat és un vi molt golós, d'un daurat elegant. Hi destaquen notes de pell de taronja confitada i de mel sense arribar a embafar. És ideal com a aperitiu amb un formatge o amb un foie, tot i que també es pot prendre com a postres amb un pastís de poma, uns crespells o uns rubiols.

Compartir el artículo

stats